Om dat te voorkomen hebben we een stappenplan gemaakt zodat u weet hoe u het formulier goed moet invullen. Weet dat het Europees schadeformulier (PDF) bestaat uit 15 delen en altijd naar waarheid ingevuld dient te worden. Online invullen kan ook via mobielschademelden.nl of de gelijknamige app.

Stap 1: Datum en tijd
Geef de datum en tijd aan waarop het ongeval heeft plaatsgevonden. Is het tijdstip onbekend (bijv. bij schade veroorzaakt door onbekende), vul dan de tijd in waarop de auto voor het laatst onbeschadigd is gezien.

Stap 2: Locatie
Vul in waar het ongeval is gebeurd. Geef het land, de plaats en straat aan (indien bekend uiteraard). Betreft het een schade op de snelweg, vermeld dan het hectometerpaalnummer.

Stap 3: Gewonden
Zijn er gewonden? Kruis dan bij deze stap “Ja” aan.

Stap 4: Materiële schade, andere voertuigen dan A en B
Zijn er meer dan 2 voertuigen betrokken bij het ongeval? Kruis bij deze stap dan “Ja” aan.

Stap 5: Getuigen en voertuiginformatie
Hebben getuigen het ongeval zien gebeuren? Vermeld bij deze stap hun naam, telefoonnummer en adres. Geef verder bij deze stap aan van wie voertuig A en B is. Bepaal met de tegenpartij of jij voertuig A of B bent. Vul dit ook consequent in op het schadeformulier. Dit is zeer belangrijk!

Stap 6: Verzekeringnemer / verzekerde
Vul hier de gegevens van de verzekeringnemer van het voertuig in. Dit is niet altijd de bestuurder die betrokken is geraakt bij het ongeval. De verzekering kan ook op naam van iemand anders staan.

Stap 7: Voertuig
Vermeld in deze stap gegevens over de auto. Denk aan het merk, type, het kenteken en het land van registratie.

Stap 8: Verzekeringsmaatschappij
Vul hier gegevens van de verzekeringmaatschappij in. Belangrijk hierbij is de naam van de verzekeraar, het polisnummer en het type verzekering.

Stap 9: Bestuurder
Bij stap 9 plaatst u de gegevens van de bestuurder. Denk aan de NAW gegevens, telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast geeft u het rijbewijsnummer en de rijbewijs categorie aan.

Stap 10: Waar is de auto geraakt?
Vermeld door het tekenen van een pijl waar de auto met de schade als eerste is geraakt.

Stap 11: Zichtbare schade voertuig A
Vul kort in wat voor schade voertuig A heeft opgelopen.

Stap 12: Aanvullende vragen
Kruis hier de vakjes aan die van toepassing zijn op uw auto.

Stap 13: Schets van de situatie
Maak een schets van de aanrijding. Probeer een duidelijk tekening te maken, met bijvoorbeeld verkeersborden, straatnamen etc.

Stap 14: Opmerkingen
Zijn er nog andere, belangrijke zaken die u wilt vermelden? Doe dat dan bij deze stap, waar ruimte is voor extra opmerkingen.

Stap 15: Handtekeningen
Zijn beide partijen het eens met het ingevulde schadeformulier? Dan plaatsen beide partijen een handtekening bij deze stap. Bent u het niet eens met bepaalde ingevulde punten? Zet dan geen handtekening!