Verschil operational en financial lease

MKB Lease zet het voor u op een rij

Er bestaan verschillende leasevormen. Het kan zo maar zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, wij zetten de belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease voor u op een rij. Hierna kunt u een goede keuze maken tussen financial lease of operational lease en weet u precies waar u aan toe bent.

Wat is financial lease

Financial lease kunt u eigenlijk het beste zien als een lening. U koopt een auto en betaalt deze in termijnen aan ons terug. Met deze vorm van leasen komt de leaseauto op uw balans te staan, want u bent economisch eigenaar. Na afloop van uw leasecontract, als alle termijnen zijn voldaan, bent u ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat u alle zeggenschap over de auto heeft en dus volledig eigenaar bent.

Wat is operational lease

Operational lease is een leasevorm waarbij u een vast bedrag per maand betaalt en daarmee de leaseauto mag gebruiken. U bent geen eigenaar van de leaseauto en aan het einde van het leasecontract levert u de leaseauto weer bij MKB Lease in. U heeft nergens meer omkijken naar. In het vaste maandbedrag zitten alle kosten die bij autorijden komen kijken, behalve de brandstofkosten. In dit vaste maandbedrag zitten de onderstaande kosten inbegrepen:

 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekeringskosten
 • Kosten voor onderhoud, reparaties en (winter)banden
 • Kosten voor schadeafhandeling
 • Pechhulp in Europa
 • Afschrijvingskosten
 • Rente
 • Vervangend vervoer

Leasen via operational lease kan op verschillende manieren. Wij bieden:

 • Full operational lease: alle kosten zitten in uw maandbedrag. U heeft nergens omkijken naar en hoeft niets zelf te regelen.
 • Netto operational lease: U bent zelf verantwoordelijk voor verzekering, onderhoudskosten en reparaties.
 • Sale and lease back: U verkoopt uw wagenpark aan MKB Lease en leaset de auto’s van ons terug. Hierdoor nemen de liquide middelen van uw onderneming toe. U kunt meer investeren in belangrijke zaken voor uw bedrijf, in plaats van in de dure kostenpost voor bedrijfsauto’s.

Verschil financial lease en operational lease

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease? Zoals u hierboven kon lezen zijn er zeker verschillen in deze 2 vormen van lease. Deze vormen van lease kunt u het best vergelijken met het huren of kopen van een huis. Een huis kopen is dan gelijk aan financial lease en een huis huren is te vergelijken met operational lease. We zetten de verschillen voor u op een rij:

 • Einde contract: Bij financial lease bent u aan het eind van de leasetermijn eigenaar van uw auto. Bij operational lease is dat niet het geval. Daar levert u, aan het eind van het leasecontract, de auto weer in.
 • Balans: bij operational lease komt de auto niet op uw balans te staan, bij financial lease wel.
 • Kosten: full operational lease is een all inclusive leasevorm. Kosten voor reparatie, onderhoud, verzekering en belasting worden meegenomen in het maandbedrag. Dit is niet het geval bij financial lease. Financial lease is een lening die u maandelijks afbetaald. Gebruikt u de auto meer dan 500 km per jaar voor privé gebruik dan is er sprake van bijtelling. Bereken hier de hoogte van uw bijtelling.

Operational lease

Wij als leasemaatschappij zijn economisch en juridisch eigenaar van de leaseauto

De auto staat niet op uw balans

Na het contract zijn er verschillende opties:
– U levert de auto in
– U heeft de optie om de auto over te nemen
– U gaat verder met lease

U komt niet in aanmerking voor investeringsaftrek (Rente / MIA / KIA)

Vergelijk dit met een huis huren. Het huis is in ons bezit en tegen een vaste huurprijs per maand, kunt u er gebruik van maken. Zonder extra kosten.

Financial lease

U als klant bent economisch eigenaar van de leaseauto.

De auto staat wel op uw balans

Na het contract en het voldoen van alle termijnen en de slottermijn is de auto van u. U wordt dan ook juridisch eigenaar.

U komt wel in aanmerking voor investeringsaftrek (Rente / MIA / KIA)

Vergelijk dit met een huis kopen. Wij financieren en u lost per maand af. U bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering.

Wilt u ook meer informatie over leasen?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)