Operational lease

Operational lease voor een vast maandbedrag. MKBLease ontzorgt!

Wat is operational Lease? Operational lease is een populaire leasevorm onder grote bedrijven en onder MKB-ondernemers. Met deze vorm van leasen, betaalt u een vast bedrag per maand. In dit bedrag zitten, in de meest gevallen, alle kosten voor de auto. Dat is dan wel exclusief brandstof. De leaseauto is eigendom van MKB Lease, u ‘huurt’ de auto van ons. Dit heeft een aantal voordelen voor u als bedrijf. De auto komt bijvoorbeeld niet op uw balans te staan. Operational leasing is er ook weer in diverse vormen, waarbij de belangrijkste vormen Full operational lease en netto operational lease zijn. Hieronder vindt u de toelichting op deze twee leasevormen. Operational leasing is de meest populaire leasevorm in Nederland, ruim 85% van de leaseauto’s in Nederland rijdt op basis van operationele lease.

Naast operational lease kunt u ook kiezen voor financial lease. Ontdek wat de verschillen zijn tussen financial lease en operational lease en welke vorm het beste bij u past.

Full Operational lease

Wat is full operational lease? Full operational leasen kan gezien worden als een all inclusive leasevorm. Alle kosten die gemaakt gaan worden, worden genoemd in het leasecontract. U als klant betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de bedrijfswagen of auto. Wij als leasemaatschappij zijn vervolgens verantwoordelijk voor alle onderstaande kosten die u met de leaseauto maakt. Wat is inbegrepen bij full operational leasing?

 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Schadeafhandeling
 • Brandstofkosten (voorschot)
 • Verzekeringskosten (WA Casco)
 • Pechhulp in Europa
 • Rente
 • Afschrijvingskosten
 • Vervangend vervoer
 • Motorrijtuigenbelasting

Meer weten over operational lease? Neem contact op

Netto operational lease

Wat is netto operational lease? Bij deze leasevorm ‘huurt’ u de auto van MKB Lease, maar bent u zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten. Wij leasen u een bedrijfswagen of auto, u zorgt voor de verzekering, onderhoud, reparatiekosten, motorrijtuigenbelasting etc.

U blijft nog steeds gebruikmaken van een groot aantal voordelen. Zo hoeft u geen grote investering te doen, maar zorgt u wel zelf voor het onderhoud van de auto. De auto of bedrijfswagen komt verder niet op uw balans te staan.

Sale and lease back

Sale and Lease back is een leasevorm die valt onder operational leasing. Hierbij verkoopt u uw wagenpark aan MKB Lease en leaset u deze weer van ons terug.

Wat is het voordeel van sale and lease back? De liquide middelen van uw bedrijf nemen toe. Er wordt geld vrijgemaakt zodat u dit geld in de corebusiness van uw bedrijf kunt investeren. Lees meer over sale and lease back.

Voordelen operational leasing

Wat zijn de voor- en nadelen van operational lease? Belangrijke voordelen zijn dat u geen grote investering hoeft te doen voor de aanschaf van een nieuwe auto. De grote kostenpost van een bedrijfswagen of auto komt dus niet op uw balans te staan. Het is voor u heel overzichtelijk, u betaalt een vast bedrag per maand. Tevens zijn wij verantwoordelijk voor de kosten zoals onderhoudskosten en reparatiekosten, maar bijvoorbeeld ook verzekering, schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer. Een ander belangrijk voordeel is dat de auto niet op uw balans komt te staan. Hierdoor kunt u zorgeloos een nieuwe leaseauto rijden.

Ontdek alle voor- en nadelen van operational lease.

Ontdek alle voor- en nadelen

Interessant voor ZZP

Operational lease is ook erg interessant voor u als ZZP’er. Als zelfstandig ondernemer hebt u al veel aan uw hoofd. Van administratie tot acquisitie en van uitvoeren van klussen tot onderhouden van relaties. Ook als ZZP’er is het belangrijk om een goede indruk te maken, met een goede en nette auto. Dit kan met operational leasing. U hebt geen omzien naar het onderhoud en de reparaties, dat doen wij voor u. U betaalt enkel een vast bedrag per maand, wij doen de rest!

Operational lease berekenen

Hoe kan je de kosten voor operational lease berekenen? De leaseprijs is onderverdeeld in vaste kosten en variabele kosten. Onder vaste kosten vallen:

 • Afschrijvingskosten
 • Rente
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekeringskosten
 • Pechhulp
 • Vervangend vervoer (beschikbaarheid)
 • Beheerkosten

De variabele kosten zien er als volgt uit:

 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Schadeafhandeling
 • Brandstof
 • Vervangend vervoer (gebruik)

Lees hier meer over hoe operational lease wordt berekend

Verschil tussen operational en financial lease

Het grote verschil tussen full operational lease en financial lease is dat bij full operational lease in het vaste bedrag per maand alle kosten zijn opgenomen die de auto maakt. Bij financial lease bent u als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de bedrijfswagen.

Bij operational lease komt de auto niet op uw balans te staan. U schaft zelf geen auto aan, maar u leaset deze van ons.

Bij financial lease is dat wel het geval. Bij financial lease komt de auto op uw balans te staan waardoor het invloed heeft op uw balansverhoudingen.

Lees meer over de verschillen tussen operational en financial lease.

Wilt u ook meer informatie over deze leasevorm?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Graag direct en persoonlijk contact?

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)