Operational lease

Leasen voor een vast maandbedrag

Operational lease is een populaire vorm van zakelijke lease onder grote bedrijven en onder MKB-ondernemers. Met deze vorm van leasen, betaalt u een vast bedrag per maand. In dit bedrag zitten, in de meest gevallen, alle kosten voor de auto. Dat is dan wel exclusief brandstof. De leaseauto is eigendom van MKB Lease, u ‘huurt’ de auto van ons.

Dit heeft een aantal voordelen voor u als bedrijf. De auto komt bijvoorbeeld niet op uw balans te staan. Operational leasing is er ook weer in diverse vormen, waarbij de belangrijkste vormen Full operational lease en netto operational lease zijn. Hieronder vindt u de toelichting op deze twee leasevormen. Operational leasing is de meest populaire leasevorm in Nederland, ruim 85% van de leaseauto’s in Nederland rijdt op basis van operationele lease.

Naast operational lease kunt u ook kiezen voor financial lease. Ontdek wat de verschillen zijn tussen financial lease en operational lease en welke vorm het beste bij u past.

Bekijk lease auto'sVraag leaseadvies aan

Full operational lease

Wat is full operational lease? Full operational leasen kan gezien worden als een all inclusive leasevorm. Alle kosten die gemaakt gaan worden, worden genoemd in het leasecontract. U als klant betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de bedrijfswagen of auto. Wij als leasemaatschappij zijn vervolgens verantwoordelijk voor alle onderstaande kosten die u met de leaseauto maakt. Wat is inbegrepen bij full operational leasing?

 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Schadeafhandeling
 • Brandstofkosten (voorschot)
 • Verzekeringskosten (WA Casco)
 • Pechhulp in Europa
 • Rente en afschrijving
 • Vervangend vervoer
 • Motorrijtuigenbelasting

Netto operational lease

Wat is netto operational lease? Bij deze leasevorm ‘huurt’ u de auto van MKB Lease, maar bent u zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten. Wij leasen u een bedrijfswagen of auto, u zorgt voor de verzekering, onderhoud, reparatiekosten, motorrijtuigenbelasting etc.

U blijft nog steeds gebruikmaken van een groot aantal voordelen. Zo hoeft u geen grote investering te doen, maar zorgt u wel zelf voor het onderhoud van de auto. De auto of bedrijfswagen komt verder niet op uw balans te staan.

Sale and lease back

Sale and Lease back is een leasevorm die valt onder operational leasing. Hierbij verkoopt u uw wagenpark aan MKB Lease en leaset u deze weer van ons terug.

Wat is het voordeel van sale and lease back? De liquide middelen van uw bedrijf nemen toe. Er wordt geld vrijgemaakt zodat u dit geld in de corebusiness van uw bedrijf kunt investeren. Lees meer over sale and lease back.

Over sale & lease back

Occasion operational lease

Het is ook interessant om een occasion te leasen via operational lease. Dat was uiteraard altijd al mogelijk bij MKB Lease, maar vanaf nu hebben we eenvoudig toegang tot duizenden occasions. Deze tweedehands auto’s zijn direct beschikbaar bij onze zuster dealerbedrijven en staan er altijd hartstikke goed bij.

In een occasion stapt u binnenkort al in. Bovendien heeft u wat meer flexibiliteit. Kijk via onderstaande button naar het uitgebreide aanbod van duizenden occasions van vele merken.

Bekijk onze occasions

Duizenden tweedehands auto's direct beschikbaar

Voordelen operational leasing

Voordelen operational leasing

Wat zijn de voor- en nadelen van operational lease? Belangrijke voordelen zijn dat u geen grote investering hoeft te doen voor de aanschaf van een nieuwe auto. De grote kostenpost van een bedrijfswagen of auto komt dus niet op uw balans te staan. Het is voor u heel overzichtelijk, u betaalt een vast bedrag per maand.

Ontdek alle voor- en nadelen van operational lease.

Ontdek alle voor- en nadelen
Interessant voor ZZP

Interessant voor ZZP

Operational lease is ook erg interessant voor u als ZZP’er. Als zelfstandig ondernemer hebt u al veel aan uw hoofd. Van administratie tot acquisitie en van uitvoeren van klussen tot onderhouden van relaties. Ook als ZZP’er is het belangrijk om een goede indruk te maken, met een goede en nette auto. Dit kan met operational leasing. U hebt geen omzien naar het onderhoud en de reparaties, dat doen wij voor u. U betaalt enkel een vast bedrag per maand, wij doen de rest!

Zakelijke lease voor ZZP'ers
Verschil tussen operational en financial lease

Verschil tussen operational en financial lease

Het grote verschil tussen full operational lease en financial lease is dat bij full operational lease in het vaste bedrag per maand alle kosten zijn opgenomen die de auto maakt. Bij financial lease bent u als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de bedrijfswagen. Bij operational lease komt de auto niet op uw balans te staan. U schaft zelf geen auto aan, maar u leaset deze van ons.

Alle verschillen

Benieuwd naar ons operational lease aanbod?

Stel direct uw leaseauto samen!

Operational lease berekenen

Hoe kan je de kosten voor operational lease berekenen? De leaseprijs is onderverdeeld in vaste kosten en variabele kosten. Onder vaste kosten vallen:

 • Afschrijvingskosten
 • Rente
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekeringskosten
 • Pechhulp
 • Vervangend vervoer (beschikbaarheid)
 • Beheerkosten

De variabele kosten zien er als volgt uit:

 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Schadeafhandeling
 • Brandstof
 • Vervangend vervoer (gebruik)

Lees via onderstaande knop meer over hoe operational lease wordt berekend.

Operational lease berekenen

Veelgestelde vragen over operational lease

Wat is operational lease?

Operational lease betekent niets anders dan zorgeloos in een (nieuwe) auto rijden. U hoeft zelf niets meer te regelen, alles is bij het operationele leasecontract inbegrepen. Wat er allemaal inbegrepen is, leest u hieronder. De kosten voor brandstof is het enige wat niet is inbegrepen.

Wat kost operationele lease?

Bent u op zoek naar een nieuwe leaseauto op basis van operationele lease, dan vraagt u zich ook af wat dit allemaal gaat kosten en hoe dit wordt berekend. Om u te laten zien hoe operational lease wordt berekend, hebben we dit overzichtelijk voor u op een rij gezet. Lees er snel meer over.

Daarnaast hangen de kosten van operational lease heel erg af van welk categorie en type auto u selecteert. Vaak is dit ook gekoppeld aan een leasebudget waar u de beschikking over heeft vanuit de werkgever. Daarom hebben we voor een groot aantal leasebudgetten diverse auto’s geselecteerd die ongeveer passen bij het genoemde leasebudget. Zo heeft u een inschatting wat operational lease kost per categorie auto. Ontdek alle leasebudgetten en bijpassende voorbeeld auto’s.

Hoe werkt operationele lease?

Operationele lease werkt heel simpel: u leaset bij een auto voor een vast maandbedrag, waar alle kosten (uitgezonderd brandstof) bij zijn inbegrepen. U wordt hierin dus geheel ontzorgd en heeft geen omkijken naar de auto. Alles is goed geregeld. Maar wat is er dan allemaal inbegrepen? Dat is het volgende:

 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Schadeafhandeling
 • Verzekeringskosten (WA Casco)
 • Pechhulp in Europa
 • Rente en afschrijving
 • Vervangend vervoer
 • Motorrijtuigenbelasting
 • btw

Alleen de brandstof is dus niet inbegrepen. Vaak wordt er echter wel gewerkt met een brandstofvoorschot bij het leasecontract. Hierbij betaalt u maandelijks een brandstofvoorschot op basis van de ingeschatte aantal maandelijkse kilometers.

Is operationele lease aftrekbaar?

Bij operationele lease zit in elke maandelijkse leasetermijn die u betaalt ook btw inbegrepen. Deze btw is fiscaal aftrekbaar. De operationele lease wordt voor de btw dan namelijk aangepast als een dienst. Dit levert u een extra fiscaal voordeel!

Lease met aanbetaling

Wenst u een aanbetaling doen op uw operationele leasecontract om de maandelijkse leasetermijn te drukken? Dat is mogelijk. Geef dit uiteraard bij ons aan als u dit wenst, zodat wij er rekening mee kunnen houden. Bent u een startende ondernemer of heeft u bijvoorbeeld nog een relatief jong bedrijf? Dan kan het ook zijn dat wij om een aanbetaling vragen bij aangaan van het leasecontract. Dit doen wij om u en uw onderneming te beschermen voor mogelijk te hoge maandlasten in de opstartfase van de organisatie.

Operationele lease voordelen en nadelen

Aan operational lease kleven uiteraard voordelen en nadelen. De belangrijkste zetten wij voor u op een rij:

Voordelen:

 • U weet exact waar u aan toe bent, de kosten zijn mogelijk te budgetteren
 • Geen omkijken naar uw wagenpark: u weet dat alles goed is geregeld en alles rondom de auto is inbegrepen
 • Een goed verzorgd wagenpark, dit is immers (pok) het visitekaartje van uw organisatie!

Nadelen

 • De auto wordt nooit uw eigendom
 • U stemt in met een vast aantal jaarlijkse kilometers. Worden dit er onverhoopt meer? Dan komen hier extra kosten voor in rekening. Bij meer dan 15% afwijking vindt er een herrekening van het leasecontract plaats.

Ontdek alle voor- en nadelen van operationele lease.

Lease met koopoptie

Heeft u interesse om de leaseauto die u op basis van operational lease gaat rijden, na de looptijd van het contract over te nemen? Dat behoort tot de mogelijkheden. Vraag ernaar bij het aangaan van het leasecontract zodat onze zakelijke lease specialist u hierover kan informeren.

Geïnteresseerd in een samenwerking of meer informatie?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)