Mobiliteitsbudget

Een mobiliteitsbudget, ook wel mobiliteitsvergoeding genoemd,  is de laatste jaren een steeds vaker gehoorde term. Wat is een mobiliteitsbudget? Is dit interessant voor uw organisatie? Wat kunt u er als werknemer van verwachten? Juist in deze tijd, waarin mobiliteit verandert, is het extra interessant om meer te weten over het mobiliteitsbudget en hoe dit toe te passen binnen uw organisatie. Op deze pagina bespreken we daarom graag alles rondom het mobiliteitsbudget.

Neem contact op over mobiliteitsbudget

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is, eenvoudig gezegd, een budget per werknemer om het werkverkeer zelf mee te financieren. Iedere werknemer krijgt een bedrag per maand, waarmee zij de kosten voor woon- werkverkeer, maar ook verkeer naar eventuele klanten en relaties regelt. De werknemers is  zelf verantwoordelijk voor de kosten. Het geld dat niet voor vervoer wordt gebruikt, mag de werknemer houden. Mocht er een tekort blijken? Dan dient hij of zij dit zelf bij te dragen. Een private leaseauto is een prima invulling om zelf de mobiliteit te regelen aan de hand van een mobiliteitsbudget.

Voordelen van een mobiliteitsbudget

Waarom kan een mobiliteitsvergoeding interessant zijn voor u en uw organisatie? Het is gebleken dat medewerkers bewuster nadenken over hun reisgedrag. Een groot voordeel hiervan is dat zij bewuster en milieuvriendelijker reizen. We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje:

Voor werkgever

  • De kosten zijn inzichtelijker en beter te begroten en managen. De meeste kosten zijn vooraf vastgesteld en hebben een maximum. Hierdoor weet iedereen waar hij aan toe is. Zo zijn de kosten goed beheersbaar. Tevens zijn er nergens kleine lettertjes over verborgen kosten.
  • Als bedrijf kunt u doelstellingen stellen op het gebied van duurzaamheid, CO2-voetstap en milieuvriendelijkheid. Deze doelen kunnen door middel van het mobiliteitsbudget samen met de werknemer worden bereikt.
  • Als bedrijf zit u niet ‘vast’ aan een meerjarig leasecontract. Mocht een werknemer vertrekken, dan blijft u niet met een overtallige leaseauto achter.

Voor werknemer

  • Medewerkers hebben zelf keuzevrijheid en flexibiliteit hoe zij met het mobiliteitsbudget omgaan. Zij kunnen zelf kiezen voor vervoer dat bij hen past.
  • Werknemers kunnen milieubewuste keuzes maken, bijvoorbeeld door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot. Naast de auto kan dat ook de trein, tram of wat dan ook zijn.
  • Werknemers hoeven geen bijtelling voor een privé leaseauto te betalen.

Heeft u vragen over inzet van een mobiliteitsbudget?

Onze lease specialisten staan voor u klaar

Waarom een mobiliteitsbudget inzetten?

Waarom een mobiliteitsbudget inzetten?

Het inzetten van een mobiliteitsbudget binnen uw organisatie is interessant voor werknemers die een relatief laag aantal zakelijke kilometers maakt, maar wel geregeld naar klanten en relaties toe moet. Het kan ook interessant zijn, wanneer de werksituatie is veranderd en er bijvoorbeeld meer thuis wordt gewerkt dan voorheen.

Combi mobiliteitsbudget en zakelijk lease

Combi mobiliteitsbudget en zakelijk lease

U kunt ook een combinatie maken tussen een leaseauto en een mobiliteitsbudget. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkopere leaseauto. Het geld dat u dan overhoudt, kunt u gebruiken voor af en toe reizen met het openbaar vervoer. Hierdoor denkt u enerzijds aan het milieu, maar heeft u anderzijds de gemakken van een leaseauto voor de deur.

Gericht advies over mobiliteitsbudget

Gericht advies over mobiliteitsbudget

Wanneer is mobiliteitsbudget voor uw organisatie interessant? Voor welke werknemers geldt dit? En hoeveel kilometers moet uw werknemer maken om beter wel voor zakelijke lease te kiezen? Dat soort vragen helpen wij u graag mee!

Bruto of netto mobiliteitsbudget

Wat zijn de fiscale regels rondom een mobiliteitsbudget en hoe zit het met belasting? Een mobiliteitsbudget kan zowel netto als bruto worden ontvangen. Bij een bruto mobiliteitsbudget wordt het gehele budget meegenomen in de loonbelasting. In de praktijk heeft de werknemer netto minder te besteden. Ontvangt u het netto? Dan geldt voor u de onbelaste vergoeding van € 0,21 per kilometer en eventuele andere fiscale regelingen. Dit bedrag wordt afgehaald van het maandbudget. Het bedrag dat overblijft wordt uitgekeerd als bruto mobiliteitsbudget en alleen over dit bedrag betaalt u dan loonbelasting.

Voorbeeld bruto mobiliteitsbudget
Stel het toegekende bruto mobiliteitsbudget is € 1.000,- per maand. Dan moet u over dit volledige bedrag loonbelasting betalen.

Voorbeeld netto mobiliteitsbudget
Maandbudget is € 1.000,-. Maandelijks worden er 2.500 kilometers gereden. Dit zorgt voor een bedrag van 2.500 x € 0,21 = € 525,-. Dit bedrag vermindert u op het totale maandbudget, wat € 475,- netto mobiliteitsbudget oplevert. Alleen over dat bedrag wordt loonbelasting betaald.

De grote meerwaarde bij de netto vorm is dat je bij het gebruik van een privéauto of leaseauto voor zakelijke ritten (ook woon-werk ) €0,21 per kilometer belastingvrij mag vergoeden.  Voor de zakelijke ritten dient de medewerker wel een rittenregistratie bij te houden, dit vraagt dus wel extra discipline.

Advies nodig?

Private lease als invulling van het mobiliteitsbudget

Met het mobiliteitsbudget is de keuze voor een private lease auto een logische volgende stap. MKB Lease heeft een eigen Private Lease label. Dit is Lease’m private lease. Bij Lease’m vindt u altijd een ruime keuze private lease aanbiedingen, maar heeft u ook de mogelijkheid om zelf een auto samen te stellen naar eigen wens. Bekijk snel of alle mogelijkheden en vraag gerust een persoonlijke offerte aan.

Lees meer

Veelgestelde vragen over het mobiliteitsbudget

Wat is een mobiliteitsbudget?

Bij het verstrekken van een mobiliteitsbudget biedt de werkgever een vast bedrag per maand aan de werknemer, waarmee hij of zij de mobiliteit zelf moet regelen en betalen. Of het nu gaat om woon-werkverkeer of de reizen naar zakelijke afspraken.

Waarom is een mobiliteitsbudget interessant voor de werkgever?

Om meerdere redenen is de mobiliteitsvergoeding interessant voor de werkgever. Zo is deze vorm makkelijk te budgetteren voor een organisatie. Verder is er nooit een risico dat er zakelijke leaseauto’s ‘over’ blijven binnen de organisatie. Tot slot kunnen we ook prima duurzaamheids- en milieu doelstellingen bereikt worden samen met de werknemer.

Waarom is een mobiliteitsbudget interessant voor de werknemer?

De mobiliteitsvergoeding is voor de werknemer ook zeker aantrekkelijk te noemen. Zo kan de werknemer met het slim regelen van vervoer ook geld overhouden. Het budget hoeft immers niet te worden terugbetaald. Ook is er keuzevrijheid en flexibiliteit voor de werknemer. Daarnaast is de bijtelling verleden tijd en kan de werknemer die waarde hecht aan duurzaamheid zelf simpel een steentje bijdragen door verantwoorde keuzes te maken op gebied van mobiliteit.

Geïnteresseerd in een samenwerking of meer informatie?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)