Mobiliteitsbudget

Een mobiliteitsbudget is de laatste jaren een steeds vaker gehoorde term. Wat is een mobiliteitsbudget? Is dit interessant voor uw organisatie? Wat kunt u er als werknemer van verwachten? Al deze vragen bespreken we graag met u op deze pagina.

Wat is een mobiliteitsbudget

Een mobiliteitsbudget is eenvoudig gezegd een budget per werknemer om het werkverkeer zelf mee te financieren. Iedere werknemer krijgt een bedrag per maand, waarmee zij de kosten voor woon- werkverkeer, maar ook verkeer naar eventuele klanten en relaties kunnen regelen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten. In veel gevallen ontvangt de werknemer een maandelijks bedrag. Het geld dat ze niet gebruiken voor vervoer mogen ze houden. Mocht er een tekort blijken? Dan dienen zij dit zelf bij te dragen. Een private leaseauto is een prima invulling om zelf de mobiliteit te regelen aan de hand van een mobiliteitsbudget.

Actuele private lease aanbiedingen bij Lease’m

MKB Lease heeft een eigen Private Lease label. Dit is Lease’m private lease. Bij Lease’m vindt u altijd een ruime keuze private lease aanbiedingen, maar kunt u ook kiezen om zelf een auto samen te stellen naar eigen wens. Bekijk snel of alle mogelijkheden en vraag gerust een persoonlijke offerte aan.

Voordelen

Waarom kan een mobiliteitsbudget interessant zijn voor u en uw organisatie? Het is gebleken dat medewerkers bewuster nadenken over hun reisgedrag. Een groot voordeel hiervan is dat zij bewuster en milieuvriendelijker reizen. We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje:

  • De kosten zijn inzichtelijker en beter te begroten en managen. De meeste kosten zijn vooraf vastgesteld en hebben een maximum. Hierdoor weet iedereen waar hij aan toe is. Zo zijn de kosten goed beheersbaar. Tevens zijn er nergens kleine lettertjes over verborgen kosten.
  • Als bedrijf kunt u doelstellingen stellen op het gebied van duurzaamheid, CO2-voetstap en milieuvriendelijkheid. Deze doelen kunnen jullie door middel van het mobiliteitsbudget samen bereiken.
  • Als bedrijf zit u niet ‘vast’ aan een meerjarig leasecontract. Mocht een werknemer vertrekken, dan blijft u niet met een overtallige leaseauto achter.
  • Medewerkers hebben zelf keuzevrijheid en flexibiliteit hoe zij met het mobiliteitsbudget omgaan. Zij kunnen zelf kiezen voor vervoer dat bij hen past.
  • Werknemers kunnen milieubewust kiezen door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot.
  • Werknemers hoeven geen bijtelling voor een privé leaseauto te betalen.

Bruto of netto

Wat zijn de fiscale regels rondom een mobiliteitsbudget en hoe zit het met belasting? Een mobiliteitsbudget kan zowel netto als bruto worden ontvangen. Bij een bruto mobiliteitsbudget wordt het gehele budget meegenomen in de loonbelasting. In de praktijk heeft de werknemer netto minder te besteden. Ontvangt u het netto? Dan geldt voor u de onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer en eventuele andere fiscale regelingen. Dit bedrag wordt afgehaald van het maandbudget. Het bedrag dat overblijft wordt uitgekeerd als bruto mobiliteitsbudget en alleen over dit bedrag betaalt u dan loonbelasting.

Voorbeeld bruto mobiliteitsbudget
Stel het toegekende bruto mobiliteitsbudget is € 1.000,- per maand. Dan moet u over dit volledige bedrag loonbelasting betalen.

Voorbeeld netto mobiliteitsbudget
Maandbudget is € 1.000,-. Maandelijks worden er 2.500 kilometers gereden. Dit zorgt voor een bedrag van 2.500 x € 0,19 = € 475,-. Dit bedrag vermindert u op het totale maandbudget, wat € 525,- netto mobiliteitsbudget oplevert. Alleen over dat bedrag wordt loonbelasting betaald.

Mobiliteitsbudget en zakelijk leasen

U kunt ook een combinatie maken tussen een leaseauto en een mobiliteitsbudget. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkopere leaseauto. Het geld dat u dan overhoudt, kunt u gebruiken voor af en toe reizen met het openbaar vervoer. Hierdoor denkt u enerzijds aan het milieu, maar heeft u anderzijds de gemakken van een leaseauto voor de deur.

Wilt u ook meer informatie hierover?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Graag direct en persoonlijk contact?

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)