Financial lease auto – voordelen en nadelen

Financial lease is een leasevorm die interessant is voor grote ondernemers, voor ZZP-ers als voor ondernemers in het MKB. Bij financial lease koopt u een leaseauto, maar u betaalt deze in termijnen aan uw leasemaatschappij. In een leasecontract spreekt u af wat u per maand betaalt. Wat zijn voordelen van financial lease? En heeft deze vorm van leasen ook nadelen? We zetten de voor- en nadelen van financial lease voor u op een rij.

Financiële voordelen financial lease

Aan financial lease zitten een aantal financiële voordelen.

 • Bij de aanschaf van uw nieuwe auto, doet u zelf geen grote investering. Door middel van financial lease gaat u een lening aan bij de leasemaatschappij. Dit is een groot voordeel, u hoeft dus niet jaren te sparen voor een nieuwe auto en u kunt uw eigen vermogen besteden aan de core business van uw bedrijf.
 • Het is een eenvoudige manier om een financiering af te sluiten.
 • Investeringsaftrek en renteaftrek zijn beide mogelijk bij deze leasevorm.
  • Wat is investeringsaftrek? Investeringsaftrek, ook wel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), is een fiscale term. Als u als ondernemer investeringen doet, is het mogelijk om deze af te trekken van uw winst waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Dit is niet in alle gevallen zo, maar bij financial lease is dit wel mogelijk. Naast de KIA is er ook nog de MIA (milieuinvesteringsaftrek). Ook met de MIA kan de fiscale winst worden verlaagd. Er kan tot 36% van het investeringsbedrag in mindering worden gebracht. Dit is wel afhankelijk van de milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.
  • Wat is renteaftrek? Rente die u betaalt over een zakelijke lening, of in dit geval in de vorm van zakelijke lease, is geheel aftrekbaar van uw winst. Ook hierdoor betaalt u minder belasting.

Overige voordelen financial lease

Naast financiële voordelen, zijn er nog andere voordelen die we graag noemen.

 • U leaset bij ons een nieuwe auto, waardoor u netjes verzorgd bij uw klanten langs kunt.
 • U bent economisch eigenaar over de leaseauto. De auto mag u op uw balans zetten. Nadat u de laatste maandelijkse betaling hebt gedaan, bent u ook juridisch eigenaar van de leaseauto. Dit betekent dat de auto dan echt van u is. U ontvangt dan ook het overschrijvingsbewijs.
 • Door een financial lease contract aan te gaan, weet u precies wat uw maandelijkse kosten zijn. Dit kunt u meenemen in uw begroting. Zo komt u nooit voor (nadelige) verrassingen te staan.

Nadelen financial lease

Zitten er ook nadelen aan deze leasevorm? Voordat u besluit om over te gaan op financial lease, willen we u een aantal zaken voorleggen waar u rekening mee moet houden.

 • De leaseauto of bedrijfswagen komt op uw balans te staan. Bij andere vormen van lease, zoals operational lease, is dit niet het geval. Dit kan gezien worden als nadeel van financial leasevorm, bijvoorbeeld als startend ondernemer of ZZP’er. Maar stel dat  u  een nieuwe auto zou kopen, dan komt deze ook op uw balans te staan. In dat opzicht maakt het geen verschil
 • U bent zelf verantwoordelijk voor kosten die niet opgenomen zijn in het leasecontract. Denk hierbij aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, reparatiekosten en verzekeringskosten. Aan de ene kant is dit een nadeel, maar misschien ziet u het juist wel als voordeel. Bij financial lease betaalt u dus niet voor kosten die u niet maakt. Daarnaast bepaalt u zelf waar u uw leaseauto verzekert en waar u de auto in onderhoud heeft.

Voordelen financial lease voor ZZP

Is financial lease iets voor een ZZP’er of startende ondernemer? Ja zeker! Een groot voordeel van financial lease is dat je geen eigen vermogen hoeft te hebben als ondernemer. Begint u net als ZZP’er, dan heeft u zeer waarschijnlijk nog geen grote zak geld aan vermogen voor uw onderneming. Wilt u dan toch in een nette bedrijfswagen rijden? Dan biedt financial lease voor u een uitkomst.

Wilt u ook meer informatie over leasen?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)