Financial lease auto berekenen

Bent u benieuwd wat u per maand gaat betalen bij financial lease? Wilt u uw financial lease maandbedrag bereken? Dat kan. Wij leggen u graag uit hoe u aan het maandbedrag komt en hoe u die zelf kunt berekenen.
Wat heeft u nodig om uw financial lease te berekenen?

• Aanschafwaarde auto (exclusief BTW)
• Rentepercentage
• Aantal maanden dat u wilt leasen
• Slottermijn en / of aanbetaling

Wat is een slottermijn bij Financial lease?

In veel financial leasecontracten wordt gesproken over een slottermijn. De slottermijn is eigenlijk de restwaarde van de auto als het leasecontract is afgelopen. Tijdens de leaseperiode betaalt u maandelijks aan aflossing en rente. Daarna hoeft u enkel nog de slottermijn te betalen. Nadat deze is voldaan wordt u ook juridisch eigenaar van de auto. Economisch eigenaar bent u al vanaf aanvang van de financial leaseovereenkomst. De auto staat dan ook gelijk bij uw bedrijf op de balans.

Aanbetaling bij financial lease

U kunt ook kiezen voor, of MKB Lease kan vragen om, een aanbetaling. Hierbij betaalt u bij aanvang van het leasecontract een bedrag. Voordeel hiervan is dat dit direct in mindering wordt gebracht op de maandelijks te betalen leasetermijnen. De auto wordt door de dealer aan u gefactureerd, u betaalt de dealer het BTW bedrag rechtstreeks en de eventuele aanbetaling aan MKB Lease.

Wel of geen slottermijn bij lease?

Als u zich gaat oriënteren op een leaseauto en verschillende leaseprijzen aan het vergelijken bent, houd dan goed rekening met de slottermijn en de hoogte hiervan. Wat is het voordeel van een slottermijn bij financial lease? Als u een leasecontract met slottermijn afsluit, zijn de maandelijkse kosten lager dan als u dit zonder slottermijn afsluit. U bent per maand dus goedkoper uit. Maar dat betekent wel dat u aan het eind van uw leasecontract nog met een restbedrag zit. OM aan al uw verplichtingen te voldoen, dient u dit restbedrag nog te betalen. Vervolgens wordt u juridisch eigenaar van de auto. Let op, u dient de slottermijn altijd te betalen. Ook als de werkelijke waarde lager is. Verder is het goed om te weten dat de slottermijn geen gegarandeerde inruilprijs is. Als de slottermijn €10.000,- is en de auto heeft een inruilprijs van €7.000,- (bijvoorbeeld omdat deze schade heeft), dan moet de klant €3.000,- bij betalen.

Financial lease berekenen

Nu we weten wat de slottermijn en aanbetaling is, kunnen we daadwerkelijk de maandelijkse kosten voor financial lease berekenen. Hoe berekent u de maandelijkse kosten voor financial lease (bestaande uit aflossing en rente)? Hieronder vindt u een uitgebreid rekenvoorbeeld om het duidelijk te maken.

Rekenvoorbeeld:

Klant X wil graag een auto financial leasen. De auto heeft een aanschafwaarde (Excl. BTW) van € 20.000,-. De aanbetaling is € 1.000,- en de restwaarde is € 8.000,-. De gewenste looptijd van het contract is 48 maanden. De rente die MKB Lease hanteert bij een financial leasecontract is 4,9%. De calculatie is dan op onderstaande wijze opgebouwd.

Deel 1 – Afschrijving
Aanschafwaarde auto (excl. BTW): € 20.000,-
Aanbetaling: -/- € 1.000,-
Investering: € 19.000,-
Restwaarde na 48 maanden: -/- € 8.000,-
Afschrijving: € 11.000,- / 48 maanden = € 229,17 per maand

Deel 2 – Rente
Bij berekening rente gaan we uit van de volgende formule:
Gemiddelde investering = (aanschafwaarde – aanbetaling) + restwaarde (€ 20.000 – € 1.000,-) + 8.000,- : 2= € 13.500,-

€ 13.500,- x 4,9% per jaar = 661,50
€ 661,50 : 12 = € 55,13 per maand

Totale financial lease bedrag per maand
€ 229,17 + € 55,13 = € 284,30

Wilt u ook meer informatie over leasen?

Neem direct contact met ons op

Neem contact op

Begrijpen wij!

033 42 24 888 (Ook 24/7 bij pech of schade)