Oplaadpunt elektrische auto voor thuis
Hoe werkt het en waar moet u rekening mee houden?
Een elektrische auto leasen auto wordt steeds populairder. Dit komt mede door de lage bijtelling van 8% (per 1 januari 2020, maar tot fiscale waarde van € 45.000,-) op 100% elektrische auto’s. Maar ook door het bredere aanbod in de markt en het steeds hogere aantal kilometers dat met een volle accu afgelegd kan worden. Daarmee wordt het ook steeds interessanter om te kiezen voor een oplaadpunt bij u thuis, zodat u altijd verzekerd bent van een “vrij” oplaadpunt. Zo heeft u geen onnodig tijdverlies door zoeken naar een openbaar oplaadpunt of laden onderweg.
MKB Lease vertelt u graag alles over oplaadpunten en over de mogelijke laadpakketten die u bij ons kunt afnemen. MKB Lease neemt de kosten voor een oplaadpunt op verzoek voor u mee in het leasetarief als accessoire.
Wat is een oplaadpunt?
Een oplaadpunt, ook wel laadpaal genoemd, is een voorziening die elektrische energie over brengt om elektrische voertuigen op te laden. Bij een elektrisch oplaadpunt kunnen 100% elektrische (FEV) en hybride (PHEV) auto’s worden opgeladen. Elektrische laadpalen zijn er in diverse vormen, fasen en uitvoeringen.

Laadpalen voor thuis
Een oplaadpunt voor thuis voorkomt dat u moet wachten of zoeken naar een laadplek onderweg. Daarnaast is het vooral erg handig. De auto staat ’s nachts relatief lang stil op deze plek. Zo start u de dag altijd met een volle accu. Het voordeel van opladen in de nacht is ook dat u kunt profiteren van een lager stroomtarief en het stroomnetwerk niet onnodig belast tijdens piekuren. Een laadstation laadt verder op een veiligere en vooral snellere manier dan een normaal stopcontact.
‘Slimme’ en ‘domme’ en 1- of 3-fase oplaadpunten
Kiest u voor een oplaadpunt thuis, dan kiest u tussen een zogenaamde ‘slimme’ en ‘domme’ versie. De ‘slimme’ laadpaal heeft software, welke u toegang geeft tot de laadsessies. Met een ‘slim’ oplaadpunt kunnen de stroomkosten automatisch worden gedeclareerd en kan er een laadtarief worden ingesteld door de installateur. Dit zodat uw “privé”stroom weer vergoed wordt aan u door de gebruiker van de paal. Een ‘domme’ oplaadpaal biedt deze mogelijkheden niet en is eigenlijk gewoon een veilig stopcontact voor uw auto. Uw privé stroomkosten kunt u dus ook niet laten vergoeden met een “domme” laadpaal.
Daarnaast is er nog de keuze voor een 1-fase en 3-fase oplaadpunt. De 1-fase variant maakt gebruik van een normale 230V aansluiting en heeft 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7 of 7,4kW. Elke meterkast beschikt over deze 1-fase aansluiting. Gezien de laadsnelheid van 3,7 of 7,4 kW thuis prima volstaat, is dit het meest gekozen product. Een 3-fase laadpunt daarentegen maakt gebruik van 3x230v (krachtstroom) en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen wordt dan echter 11 of 22kW. Hiermee kunt u dus sneller laden als de auto dit toelaat. Standaard beschikt u niet over een 3-fase aansluiting in uw woonhuis. Wilt u dit toch realiseren? Dan is er tegen extra kosten vaak een uitbreiding aan te vragen via de netbeheerder.
Laadpakket van MKB Lease
MKB Lease biedt een totaal laadpakket dat past bij uw wensen inclusief eventueel het bijbehorende abonnement. Bij een laadpakket zit naast het oplaadpunt zelf ook de montage, garantie en 24-uurs storingsdienst inbegrepen. Het is dus een alles-in-1 laadpakket. Van de installatie tot de automatische verrekening van uw stroomnota’s (als u een “slimme” laadpaal kiest).
Alle voordelen van een oplaadpunt thuis nog even op een rij:
- Zorgt voor een maximaal bereik bij ingebruikname van de auto, iedere ochtend kunt u vertrekken met een volle accu.
- Door voor een laadpaal met “gratis” vaste kabel te kiezen heeft u nooit meer een “gevecht” met uw laadsnoer thuis. Ook bij regen heeft u dus geen natte laadkabel meer in de achterbak.
- Het is veiliger en sneller dan een normaal stopcontact. Laden via een normaal stopcontact kan voor kortsluiting en oververhitting zorgen.
- Opladen op het moment dat u geniet van uw vrije avond/weekend of slaapt.
- Laden thuis voorkomt hoge laadkosten en wachttijden bij openbare oplaadstations. Jouw stroomrekening gaat uiteraard wel omhoog. Vaak kun je die kosten echter vergoed krijgen door de werkgever (let op: alleen bij gebruik van een ‘Slimme’ laadpaal).
- Altijd inzicht in uw laadsessies en mogelijkheid tot automatische verrekening van de laadkosten via de werkgever (let op: alleen bij gebruik van een ‘Slimme’ laadpaal).

Een eigen oplaadpunt?
Voor het monteren van een laadpaal bij u thuis werkt MKB Lease samen met de beste leveranciers in de markt. Wilt u een offerte voor een eigen oplaadpunt? Vul dan het contactformulier in!
Houd er wel rekening mee dat u alleen op eigen terrein een oplaadpunt kunt plaatsen. Mogelijk kunt u ook op openbaar terrein een oplaadpunt plaatsen. Dat verschilt echter per gemeente en een vergunning is dan nodig. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.


Soorten oplaadpunt voor thuis
MKB Lease biedt een aantal varianten oplaadpunten. Voor thuis werken we met de Homeline versie, waarbij u kiest tussen een ‘slimme’ en ‘domme’ uitvoering en tussen 1- of 3-fase. Onderstaand hebben we de eigenschappen en voordelen van de Homeline laadpaal voor u opgesomd.
Homeline laadpaal (thuis):
- Laadt veel sneller op dan een regulier stopcontact.
- Optioneel “gratis” leverbaar met vaste type 1 of type 2 laadkabel.
- Automatische registratie en verrekening van laadkosten (alleen bij ‘slimme’ laadpaal).
- Beheer en software-optimalisatie op afstand via online connectie.
- LED-ring is dimbaar en zorgt voor een duidelijke statusindicatie.
- Leverbaar in 6 standaard kleuren, of een (RAL) kleur naar keuze.
- Kleurechte, slagvaste en brandbestendige behuizing.
- Robuuste, modulaire productopbouw.
- Persoonlijk account op het online beheersysteem, met mogelijkheid tot backoffice abonnement waarmee uw laadtransacties en stroomverbruik worden bijgehouden. Laadkosten kunnen zo automatisch worden verrekend met de werkgever / leasemaatschappij (alleen bij ‘slimme laadpaal’).
Onderhoud van een laadpaal
Een veelgestelde vraag is of een laadpaal veel onderhoud nodig heeft of niet. Het antwoord is kort, een oplaadpunt heeft nauwelijks onderhoud nodig. En het onderhoud dat nodig is, is gemakkelijk uit te voeren (vaak volstaat een software update). Dit geldt eigenlijk voor alle laadpalen die wij aanbieden, deze worden namelijk verantwoord geïnstalleerd en zijn modulair opgebouwd. Eventuele problemen kunnen verder ook vaak van afstand worden opgelost. Dat zorgt voor snelheid en flexibiliteit.
