Waarom WLTP en hoe werkt het?

De BPM belasting op een nieuwe auto wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van een auto. De oude testmethode hiervoor, de NEDC test, is nu definitief vervangen door de WLTP testmethode. WLTP geeft een veel realistischer beeld van de werkelijke CO2-uitstoot van een auto. Uitgaande van hoe een auto in de (dagelijkse) praktijk wordt gebruikt. Bij de WLTP testmethode worden bovendien veel meer opties meegenomen die van invloed zijn op de uitstoot van CO2. Denk bijvoorbeeld aan grotere velgen, een panoramadak, of trekhaak als deze af-fabriek besteld worden. Dergelijke opties kunnen invloed hebben op het gewicht of de stroomlijning van de auto.

Wat wijzigt er dan concreet?

Een logische vraag die nu waarschijnlijk bij u is opgekomen. Bij veel auto’s wijzigt de CO2-uitstoot. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat auto A zonder panoramadak minder CO2-uitstoot, dan een auto mét een panoramadak. De auto met een panoramadak wordt dan duurder, doordat het BPM bedrag hoger uitkomt. Wat die verschillen zijn hangt af van het betreffende merk en type auto en de gekozen opties. In het ene geval zal het BPM bedrag lager zijn, bij sommige auto’s zal het gelijkwaardig zijn en in andere gevallen zal er een BPM-verhoging van toepassing zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het BPM-bedrag tot enkele duizenden euro’s hoger worden.

Wat merk ik ervan als ik nu een auto ga bestellen of een offerte heb lopen?

Bij diverse automodellen, in combinatie met geselecteerde opties, is het definitieve BPM bedrag nog niet definitief. Dit maakt ook dat de prijs van de zakelijke lease auto niet definitief bepaald kan worden als u nu de auto bestelt of een offerte heeft aangevraagd. Echter, autoprijzen zijn niet alléén afhankelijk van BPM. We signaleren ook dat bij bepaalde auto’s het BPM tarief lager wordt, maar de importeur de autoprijs wel handhaaft. Andersom komt ook voor.

Wordt uw auto na 1 juli 2020 geleverd, dan bestaat om deze redenen de kans dat het leasetarief anders is dan hoe de auto eerder is aangeboden of besteld. De definitieve prijs en leasetarief van de auto zijn dan pas bekend bij levering van de auto. Goed om te weten is dat het geen invloed heeft op leaseprijzen van auto’s die nu al bij uw organisatie rijden. Het gaat enkel om auto’s die vanaf 1 juli 2020 worden uitgeleverd.

WLTP verrassingen omzeilen? Het kan nog!

Gelukkig bieden wij ook nog diverse mogelijkheden om deze nieuwe WLTP testmethode te ‘omzeilen’. Hoe? Kies uit één van deze drie opties:

  1. Kies voor een voorraad actieauto
    Omdat WLTP alleen geldt op nieuw te bestellen auto’s, kun je het hiermee nog omzeilen. Voorraad actieauto’s zijn meestal al reeds gekentekend of geregistreerd en vallen dan buiten de regels. Bekijk HIER onze actie-auto’s of neem contact met ons op.
  2. Ga voor een elektrische auto
    Een elektrische auto stoot geen CO2 uit. BPM is hier dus niet aan de orde. Bekijk hier alles over elektrische leaseauto’s.
  3. Occasion leaseauto
    De laatste optie is om te gaan voor een occasion leaseauto. Dit is een tweedehands leaseauto die u al snel kunt rijden en waarmee u instapt op basis van een (relatief) korte looptijd tegen een interessant tarief. Ontdek onze actuele occasion lease auto’s.

Meer weten over WLTP?

WLTP heeft invloed op uw en onze organisatie. Dat realiseren wij ons goed. Het is dan ook heel begrijpelijk als u nog vragen of opmerkingen heeft. Schroom daarom niet om contact op te nemen. Dat kan via het contactformulier, door te bellen naar 033-4224888 of te mailen naar info@mkblease.nl.

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

11 juli 2024

Met de leaseauto op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV