Wat is een waterstof auto en hoe werkt het?
Eigenlijk hoeven we het niet moeilijker te maken dan het is. Een waterstof aangedreven auto is qua basis hetzelfde als een elektrische auto. Uiteraard is het voornaamste verschil dat de energie niet wordt gegenereerd door een batterij, maar door waterstof. Waterstof in de ’tank’ van een auto reageert met zuurstof vanuit de lucht, wat vervolgens elektriciteit laat ontstaan waarmee de elektromotor van de auto power krijgt om de wielen op gang te brengen. Wat vervolgens overblijft is warmte en waterdampen. Vanzelfsprekend komt hier, net als bij een normale elektrische auto, geen CO2 bij vrij. Het maakt een waterstof auto dus een duurzame oplossing, met alle voordelen die daarbij horen. Daarover zo meer!
Bekijk in deze video [KLIK] van automerk Hyundai, voorloper op het gebied van waterstof aangedreven auto’s, hoe het bovenstaand omschreven proces werkt in bijvoorbeeld de Hyundai Nexo.
Wat zijn de voordelen van een waterstof auto?
Een waterstof auto heeft veel voordelen. Een aantal zijn hierboven al de revue gepasseerd. Toch zetten ze graag nogmaals voor je op een rij:
- Er zit geen accu in een waterstof auto, wat in die zin ook geen ‘extra’ belasting is voor het milieu
- Een waterstofauto stoot geen CO2 uit en is dus hartstikke duurzaam. Het draagt bij aan MVO
- Het rijbereik van een waterstof auto is gemiddeld genomen ruimer dan die van een elektrische auto
- Tanken gaat snel! Binnen 5 minuten is een tank gevuld
- Een waterstof auto heeft allerlei (extra) fiscale voordelen. Hierover onderstaand meer
- Comfortabel en stil rijden, net als bij een elektrische auto
- Waterstof is een brandstof die onuitputtelijk is.
Wat zijn de nadelen van een waterstof auto?
Helaas zijn er ook nog wel nadelen aan een waterstof auto, een aantal daarvan zijn voor de hand liggend. Andere wat minder.
- De aanschafprijs van een waterstof auto is nog hartstikke hoog. Vanaf 65.000 euro kun je pas een waterstofauto gaan rijden
- Helaas zijn er nog steeds weinig punten waar je waterstof kunt tanken. Dit ontwikkelt zich wel, maar nog wel erg traag. Hieronder meer daarover
- De waterstof prijs aan de pomp is nog hoog. Ongeveer 10 euro per kilogram. Met een volle tank van 5 a 6 kilo waterstof, loopt het toch nog aardig op. Zeker in vergelijking met een elektrische auto. Overigens rijdt u met deze volle tank dan ongeveer 500 km.
- Een waterstof tank neemt relatief veel plaats in de auto in
- Produceren van waterstof gebeurt nog relatief vaak uit fossiele bronnen, denk aan aardgas. En daarvoor is weer veel energie nodig, wat zorgt voor extra uitstoot van CO2. Waterstof productie is pas echt groen als het wordt ‘opgewekt’ vanuit groene energie
Waar kan ik tanken met een waterstof auto?
Op dit moment zijn er een kleine 10 waterstof tankstations in Nederland. Wel zijn er nog enkele tientallen in aanbouw. Dat maakt het uiteraard nog niet goed landelijk dekkend. Hier zal de komende jaren wel flinke ontwikkeling in komen, zo is de verwachting. In andere Europese landen ontwikkelt het zich mondjesmaat. Veel landen hebben wel waterstoftankstations, maar ook nog in kleine aantallen. Duitsland is wel voorloper. Zij hebben al meer dan 70 waterstof tankstations en verwachten in de loop van 2023 op 400 van deze tankstations uit te komen. Bekijk de actuele is situatie en Nederland en Europa op deze website (KLIK).
Hoe zit het fiscaal gezien met een waterstof auto? Is het extra interessant?
In de bovenstaande tekst riepen we het al. Rijden met waterstof biedt wat extra voordelen ten opzichte van de elektrische auto. Net als bij de elektrische auto geldt bij waterstof een lage bijtelling van 12% over de fiscale waarde (in 2021). Belangrijk verschil met elektrisch is dat er geen maximum is aan fiscale waarde waar die lage bijtelling over geldt. De lage bijtelling geldt bij waterstof auto’s dus altijd over de gehele fiscale waarde. Bij een waterstof auto kan verder ook gebruik gemaakt worden van de MIA, 36% tot een maximaal investeringsbedrag van 75.000 euro. Ook geldt er bij een waterstof auto de mogelijkheid tot VAMIL, tot 75% van de aanschafwaarde van 75.000 euro maximaal (ineens afschrijven).
Verder geldt ook dat er geen BPM op een waterstof auto zit (t/m tenminste 2025) en ook geen motorrijtuigenbelasting (t/m tenminste 2024).
Welke modellen waterstof auto’s zijn er nu en komen eraan?
Zoals al te lezen viel is automerk Hyundai voorloper met waterstof auto’s. De Hyundai Nexo is hier een voorbeeld van. Verder is er een waterstof personenauto van Toyota, de Mirai. Ook de merken BMW en Honda zijn in de achtergrond bezig met de ontwikkeling van een waterstof auto. Op de korte termijn verwachten we hier echter nog geen nieuwe modellen van.
Qua waterstof bedrijfsauto’s heeft het moederbedrijf van Peugeot, Citroen en Opel recent aangekondigd te gaan werken aan de ontwikkeling van diverse bedrijfsauto’s op waterstof. Hier zitten dus ook ontwikkelingen aan te komen. Het is nog lastig te zeggen wanneer dit concreet wordt, vermoedelijk gaat dit nog wel enkele jaren duren. Verder heeft Volkswagen met de Crafter HyMotion een concept versie van de Crafter klaar, die waterstof aangedreven wordt. Ondanks dat het een concept is, is deze auto wel klaar om te produceren. Het wachten is volgens Volkswagen nog op een betere tank infrastructuur. Hier moeten we dus ook nog even geduld voor hebben.
Al met al denken we dat we dat er nog wel wat moet gebeuren om de ontwikkeling van waterstof auto’s te versnellen. Zo moet er eerst meer focus op komen bij de automerken en bovendien is het belangrijk dat de tankinfrastructuur in een hoger tempo wordt verbeterd. Wellicht met hulp van de overheid. Wij zijn uiteraard benieuwd of die versnelling er ook gaat komen. Uiteraard houden we u op de hoogte bij ontwikkelingen.
