Start met een analyse van uw huidige wagenpark

Om te streven naar een duurzamer wagenpark, begint u met een grondige analyse. Eerst is het essentieel om uw huidige CO2-uitstoot te bepalen, als basis voor uw reductiedoelen. Voor een diepgaande analyse met advies op maat, kunt u gebruikmaken van onze gratis wagenparkscan.

Daarna brengt u het aantal voertuigen, ritprofielen en voertuigcategorieën in kaart om inzicht te krijgen in de huidige status van uw wagenpark en het gebruik ervan door uw medewerkers. Dit helpt bij het maken van de juiste keuzes voor elektrische voertuigen en laadoplossingen in uw wagenpark verduurzamingsplan.

Voordat u verder gaat, is het belangrijk om de kosten van uw huidige wagenpark te bepalen aan de hand van de total cost of ownership (TCO). Let hierbij op dat de energie- en onderhoudskosten veel lager zijn voor elektrische voertuigen dan voor diesel- of benzineauto’s. Houd ook rekening met de kosten voor het aanleggen van laadinfrastructuur. Het voordeel is echter dat u met het laden op eigen terrein uw investering snel terugverdient, omdat dit goedkoper is dan laden thuis of onderweg door uw medewerkers.

Bepaal uw verduurzamingsdoelen

Want wat wilt u behalen met de verduurzaming die u instelt op uw wagenpark? Dat gaat u in deze stap bepalen. Uw doelen die u wilt behalen en op welke termijn u deze wilt realiseren, vormen samen de strategie voor deze stap.

Betrek hier ook vooral uw medewerkers bij, gezien zij natuurlijk uiteindelijk gebruik zullen maken van dit plan. Hierbij raden wij aan om intern de voordelen te delen, zoals kostenbesparing, samen werken aan een beter milieu, het comfort, etc. Ook de tijdlijn van wanneer wat wordt doorgevoerd is belangrijk om te delen. En hebben uw medewerkers vragen en/of suggesties? Dan heeft u hiervoor al duidelijk een plan waar ze hiermee terecht kunnen.

Selecteer uw wagenpark

Bij het analyseren van uw huidige wagenpark heeft u ook inzicht gekregen in de ritprofielen.  Deze profielen zijn van belang bij het bepalen welke typen elektrische voertuigen geschikt zijn voor uw bedrijf. Wanneer u aan de slag gaat met het selecteren van de elektrische voertuigen, kijkt u vanuit de behoefte door de ritprofielen naar de actieradius en laadsnelheid (bij regulier laden en snelladen) van de voertuigen. 

Als uw wagenpark (deels) bestaat uit bedrijfswagens, is het goed om te weten dat het aanbod van elektrische bestelwagens weliswaar kleiner is dan dat van personenwagens, maar dat er inmiddels verschillende modellen beschikbaar zijn. Deze ontwikkeling is met name relevant nu steeds meer steden milieuzones instellen voor benzine- en dieselvoertuigen.

Maak een plan voor uw ideale laadoplossing

Bij het verduurzamen van uw wagenpark hoort ook een plan voor de laadoplossing voor de elektrische voertuigen. Dit bevordert namelijk de overstap van medewerkers naar een elektrisch voertuig. 

Bij het selecteren van de juiste laadoplossingen zijn laadpunten op uw eigen terrein van cruciaal belang. Medewerkers hoeven zo niet om te rijden en bovendien is laden op eigen terrein vaak aanzienlijk voordeliger dan onderweg. Ook biedt het de mogelijkheid om te kiezen voor groene stroom, waardoor een grotere CO2-reductie kan worden gerealiseerd. Denk bij het aanleggen van deze laadoplossing ook aan de toekomstige uitbreiding van uw wagenpark. Bij het aanleggen van de infrastructuur is het verstandig om ervoor te zorgen dat u gemakkelijk en kosteneffectief kunt opschalen naar meer laadpunten in de toekomst.

Denk verder ook goed na om een laadoplossing bij uw medewerker thuis te faciliteren. Zo motiveert u medewerkers ook gemakkelijker om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Thuis is de meest ideale plek om de auto op te laden.

Stel een leaseautoregeling op

Uit welke voertuigen kan uw personeel kiezen, welke verhouding in elektrische voertuigen wilt u aanhouden, hoe faciliteert u een laadvoorziening aan huis bij uw medewerker  en nog veel meer keuzes met u maken bij het verduurzamen van uw wagenpark. Al deze keuzes  worden altijd vastgelegd in een leaseautoregeling. Dit biedt een duidelijk overzicht van alle basisafspraken, en zo weet iedere medewerker waar die aan toe is. 

We hebben al vele leaseautoregelingen gemaakt voor tal van bedrijven, dus natuurlijk helpen we je bij het up-to-date maken én houden van deze regeling. Want dat up-to-date houden, dat vinden wij erg belangrijk. Blijf dus communiceren over de ervaringen met de regeling en evalueer deze.

Maak elektrisch rijden aantrekkelijk voor uw medewerkers

Misschien is dit wel de belangrijkste, namelijk uw medewerkers overtuigen om elektrisch te gaan rijden. Stimuleer dus elektrisch rijden onder uw medewerkers op twee manieren: bevorder elektrisch rijden en ontmoedig brandstofauto’s. Hier hebben we een aantal tips om dit te doen:

  • Bied thuisladen aan en vergoed de laadkosten;
  • Verstrek een laadpas voor publieke laders en snelladers;
  • Maak elektrische (lease)auto’s financieel aantrekkelijk door bijvoorbeeld de eigen bijdrage over te nemen als werkgever;
  • Stimuleer intrinsieke motivatie, bijvoorbeeld door als directie elektrisch te gaan rijden. Ook ervaringen delen in de interne nieuwsbrief kan helpen.

Bij MKB Lease begrijpen we dat het verduurzamen van uw wagenpark een belangrijke en grote stap is voor uw bedrijf. Daarom werken wij persoonlijk en toegewijd naar u, onze klant, toe. Naast het aanbieden van elektrische voertuigen, kijken we ook naar andere slimme mobiliteitsoplossingen, zoals het introduceren van deelauto’s. We staan naast u als partner, met u samenwerkend om uw mobiliteitsdoelen te bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op om samen te werken aan een groenere toekomst voor uw bedrijf!

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

10 april 2024

Alle ontwikkelingen voor bedrijfswagens in 2024 en 2025 op een rij

7 maart 2024

MKB Lease biedt nu ook fietslease

21 februari 2024

Met de EV naar de sneeuw: de proef op de som!