Verschillen tussen SVI en OIV

De verschillen tussen de Schadeverzekering Inzittenden en Ongevallen Inzittenden Verzekering zijn aanzienlijk en uiteraard afhankelijk van wat er in de polisvoorwaarden van de aanbieder staat omschreven. Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen beiden samengevat.

Het belangrijkste onderscheid zit in de manier van uitkeren. De OIV keert eenmalig een bedrag uit, dat een vaste waarde heeft. Verder gebeurt dit alleen bij (blijvende) invaliditeit of bij overlijden van een inzittende. De SVI keert breder uit: de daadwerkelijk geleden schade naar aanleiding van het ongeval. Naast letsel valt hier ook materiële schade onder (vaak wel met een beperking op zaken zoals elektronica e.d.). De verdere verschillen:

 • De SVI vergoedt het werkelijke bedrag van de schade, de OIV is een sommenverzekering en vergoedt een vast bedrag of een percentage van een vastgesteld bedrag.
 • De OIV verzekert alleen in geval van overlijden of (blijvende) invaliditeit. De SVI dekt over het algemeen veel breder: letselschade, verlies van inkomen, smartengeld, kosten voor aanpassing woning, uitvaart en levensonderhoud kosten.
 • De SVI keert de daadwerkelijke schade uit. Vaak tot een maximum van € 1.000.000,- per gebeurtenis voor alle inzittenden. Bij de OIV wordt er een percentage van een maximum bedrag uitgekeerd van bijvoorbeeld € 25.000,- bij (blijvende) invaliditeit en bijvoorbeeld € 12.500,- bij overlijden.
 • De SVI vergoedt ook alle materiele schade. Denk aan kleding, bagage in de auto etc. De OIV voorziet hier niet in
 • Het komt nog voor dat een bestuurder is uitgesloten in een OIV product
 • Ook immateriële schade wordt door de SVI gedekt. Bijvoorbeeld psychische schade. De OIV doet dit niet.
 • De maandelijkse verzekeringspremie van de SVI is wel wat hoger dan de OIV. Het verschil bedraagt hooguit enkele Euro’s per maand.

Tot slot hebben de SVI en de OIV  inzittenden ook nog een belangrijke gelijkenis. Geregeld wordt namelijk gedacht dat de inzittenden verzekeringen vanuit zakelijk oogpunt onnodig zijn, omdat een bestuurder vaak alleen in een auto rijdt. Het tegendeel is waar: de inzittenden verzekeringen dekken namelijk ook de bestuurder zelf (met uitzondering van sommige OIV producten)

Onze samenvatting ten aanzien van SVI en OIV

Kijkend naar de verschillen vindt MKB Lease een aantal zaken cruciaal om apart te benoemen.

 1. Het dekkingsgebied van de SVI overstijgt die van de OIV. Zo zijn inzittenden, bijvoorbeeld kinderen die in het weekend meerijden voor een sportwedstrijd, gegarandeerd goed verzekerd.
 2. Het dekkingsbedrag van de SVI is vele malen hoger.
 3. Het is qua leasetarief maar een klein verschil. Voor enkele Euro’s meer in de maand heeft u al een SVI.
 4. Een werkgever heeft misschien een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor de medewerker waarin het verkeersrisico is gedekt. U denkt dan misschien: een extra verzekering is niet nodig. Dat is echter onjuist. Inzittenden die niet werkzaam zijn bij de betreffende werkgever, bijvoorbeeld partner en kinderen of de eerder genoemde kinderen van de sportclub, zijn dan niet gedekt

Tot slot het belangrijkste. Lees altijd de polisvoorwaarden goed door en kijk kritisch naar de dekkingsgebied van het verzekeringsproduct.

Onze Account Managers adviseren u graag!

Onze Account Managers nemen u graag persoonlijk mee in de wezenlijke verschillen tussen SVI en OIV. Dit doen we nu al bij vele bestaande relaties tijdens gesprekken die we voeren.  Wilt u er tussentijds meer over weten? Schroom dan niet om contact op te nemen met ons. Neem contact op via info@mkblease.nl of 033-4224888.

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV

1 mei 2024

Zakelijk of privé leasen: de beste keuze voor de zzp’er