MIA en VAMIL op personenauto’s

Op de elektrische auto heeft u ook dit jaar weer recht op MIA (ofwel, milieu-investeringsaftrek). Het bedrag is 13,5% over een maximale investering van € 40.000,-. Uitzondering hierop zijn elektrische auto’s die een zonnepanelen dak hebben met een vermogen van minimaal 1 kilowattpiek. Deze auto’s hebben recht op 36% MIA. Dit geldt dan tot een maximum van € 75.000,- van het investeringsbedrag. Voor waterstofauto’s geldt laatstgenoemde ook, met als aanvulling een VAMIL-afschrijving voor 75% van de investering.

MIA op bestelauto’s

De milieu-investeringsaftrek geldt ook voor de volledig elektrische bestelauto uit de N1 of N2 categorie. Ook dit is 36% over maximaal € 75.000,-. Bij een waterstof bestelauto is dit maximum zelfs € 125.000,-. Willekeurige afschrijving op deze auto’s is niet meer mogelijk. Heeft u een bakwagenchassis of trekker die tot de voertuigcategorie N2 of N3 behoord? Dan geldt naast de 36% MIA op een volledig elektrisch voertuig wel de willekeurige afschrijving van de investering. Voor plug-in hybrides is de MIA in dat geval 27%.

MIA op elektrische bakfietsen

Investeert uw bedrijf in elektrische bakfietsen of zogenoemde fietstaxi’s die bestemd zijn voor bedrijfsmatig vervoeren van personen of goederen over de openbare weg, dan kunt u ook 36% MIA claimen. De investering moet dan wel minimaal € 3.000,- bedragen. Ook kunt u de investering voor 75% willekeurig afschrijven.

Voor elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu geldt 13,5% MIA over de helft van de investering. Deze voertuigen mogen voor 75% ook willekeurig worden afgeschreven. De populairder wordende speed pedelecs vallen eveneens onder deze regeling.

Oplaadpunten

Ook voor laadpunten van elektrische auto’s is er een regeling. Deze komen onder voorwaarden bij afzonderlijke melding (ondergrens van € 2.500,-) in aanmerking voor 36% MIA over maximaal € 2.500,-. Aanmelding kan ook in combinatie met de elektrische auto. De laadpaal krijgt dan het percentage MIA dat voor de auto van kracht is. Hij telt dan ook mee voor het maximale investeringsbedrag.

Tot slot

Goed om te weten is dat de MIA ook geldig is bij Operationele lease. Wij doen als leasemaatschappij dan de aanvraag.

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

11 juli 2024

Met de leaseauto op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV