SEBA-subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Dit is het laatste jaar dat u kunt profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze subsidie verlaagt de aanschafkosten van elektrische bedrijfswagens, waardoor de overstap naar duurzaam rijden financieel aantrekkelijker wordt. Wacht niet langer, want na 2024 is deze subsidie niet meer beschikbaar.

Einde BPM-vrijstelling op bedrijfswagens

Aansluitend op het vorige onderwerp is er een hele grote ontwikkeling die vanaf 1 januari 2025 in gaat. Vanaf dat moment stopt de BPM-vrijstelling op bedrijfswagens. Concreet betekent het dat je van voor iedere gram/km CO2-uitstoot BPM gaat betalen. dat betekent al snel een toename van de aanschafprijs van 10.000 euro of soms nog meer. Een bizar verschil, maar helaas wel waar. Daarom is het goed om nu keuzes te maken: of dit jaar nog een dieselbus aanschaft, of toch de stap naar EV. MKB Lease begeleidt je hier graag bij!

SEPP-subsidie voor privé elektrische auto’s

Ook de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) loopt dit jaar af. Dit betekent dat particulieren, zoals u of uw familieleden, nog één jaar de kans hebben om te profiteren van deze regeling bij de aanschaf of lease van een elektrische auto. Dit kan vooral interessant zijn als u privé een auto wilt leasen voor bijvoorbeeld uw partner of kind.

Belastingveranderingen voor PHEV’s en elektrische voertuigen

PHEV’s (Plug-in hybride elektrische voertuigen)

Vanaf 1 januari 2025 zouden plug-in hybride auto’s (PHEV’s) duurder worden door de nieuwe Euro 6e-bis norm. Deze norm zorgt voor een realistischere berekening van de CO2-uitstoot, waardoor de BPM (aanschafbelasting) aanzienlijk stijgt. Hierdoor zou het fiscale voordeel van PHEV’s, gebaseerd op hun theoretisch lage CO2-uitstoot, grotendeels tenietgedaan worden. Maar! Er zijn op dit vlak ontwikkelingen. Want dankzij fors lobbywerk vanuit brancheverenigingen lijkt het erop dat er toch een verandering aan komt om te voorkomen dat plug-in hybride straks fors  duurder wordt. Hoe dat definitief ingevuld wordt vanuit Den Haag, wordt met Prinsjesdag 2024 bekend gemaakt. 

EV’s naar een hogere bijtelling

Daarnaast zal de bijtelling voor elektrische auto’s (EV’s)in 2025 stijgen van 16% naar 17%. De lage bijtelling blijft gelden voor voertuigen met een fiscale waarde tot €30.000; daarboven geldt een bijtelling van 22%. Na 2025 is het bijtellingsvoordeel helemaal verleden tijd zoals het er nu naar uitziet. Vanaf 2026 betaal je voor iedere auto 22% bijtelling. 

Goed nieuws voor elektrische voertuigen (EV’s)

Het goede nieuws is dat de motorrijtuigenbelasting op elektrische voertuigen pas in 2026 wordt ingevoerd en dan ook slechts gedeeltelijk. Dit maakt elektrisch rijden voorlopig nog steeds financieel extra aantrekkelijk.

Trends en toekomstige veranderingen

  • Uitstel milieuzones: 

Mogelijk wordt de invoering van milieuzones in grote steden (deels) uitgesteld, maar hier is nog geen definitieve beslissing over. Hierover houden we je uiteraard op de hoogte. 

  • Run op diesel bedrijfsbussen: 

Dit jaar is er een toename in de vraag naar diesel bedrijfsbussen, omdat ze vanaf 2025 extra belast worden met BPM​​. Dus overweeg je om dit jaar nog een diesel bedrijfswagen te leasen? Wees er dan snel bij!

Handel nu en profiteer

Met de huidige subsidies en belastingvoordelen is 2024 het ideale jaar om te investeren in elektrische voertuigen. Of u nu gebruik wil maken van de SEBA-subsidie of nog wil profiteren van de voordelen bij de diesel bedrijfswagen die dit jaar nog gelden, snel handelen is essentieel. Neem contact op met MKB Lease voor persoonlijk advies en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij uw mobiliteitsbehoeften.

Advies nodig voor jouw wagenpark?

Laat het ons weten. Dan nemen we contact met je op!

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

11 juli 2024

Met de leaseauto op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV

1 mei 2024

Zakelijk of privé leasen: de beste keuze voor de zzp’er