MIA en VAMIL op personenauto’s

Op de elektrische personenauto heeft u ook dit jaar weer recht op MIA (ofwel, milieu-investeringsaftrek). Het bedrag is 13,5% over een maximale investering van € 40.000,-. Vanaf nu is het wel zo dat deze MIA over maximaal 10 EV’s per jaar per belastingplichtige wordt toegekend. Elektrische auto’s die een zonnepanelen dak hebben met een vermogen van minimaal 1 kilowattpiek, hebben recht op 36% MIA. Dit geldt dan tot een maximum van € 75.000,- van het investeringsbedrag. Voor waterstofauto’s geldt laatstgenoemde ook, met als aanvulling een VAMIL-afschrijving voor 75% van de investering.

MIA op bestelauto’s

De milieu-investeringsaftrek geldt ook voor de volledig elektrische bestelauto uit de N1 of N2 categorie. Ook dit is 36% over maximaal € 75.000,-. Bij een waterstof bestelauto is dit maximum zelfs € 125.000,-. Willekeurige afschrijving op deze auto’s is niet meer mogelijk. Heeft u een bakwagenchassis of trekker die tot de voertuigcategorie N2 of N3 behoord? Dan geldt naast de 36% MIA op een volledig elektrisch voertuig wel de willekeurige afschrijving van de investering. Voor plug-in hybrides is de MIA in dat geval 27%.

MIA op elektrische bakfietsen

Investeert uw bedrijf in elektrische bakfietsen of zogenoemde fietstaxi’s die bestemd zijn voor voor het bezorgen van postpakketten of boodschappen of het gescheiden inzamelen van bedrijfsafval, dan kunt u ook 36% MIA claimen. De investering moet dan wel minimaal € 3.000,- bedragen. Ook kunt u de investering voor 75% willekeurig afschrijven. Let verder op dat de bakfiets voorzien moet zijn van tenminste drie wielen, een voorziening voor het vervoeren van ladingen en van elektrische trapondersteuning.

Voor elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu geldt 13,5% MIA over de helft van de investering. Deze voertuigen mogen voor 75% ook willekeurig worden afgeschreven. De populairder wordende speed pedelecs vallen eveneens onder deze regeling.

Oplaadpunten

Ook voor laadpunten van elektrische auto’s is er een regeling. Deze komen onder voorwaarden bij afzonderlijke melding (ondergrens van € 2.500,-) in aanmerking voor 36% MIA over maximaal € 2.500,-. Aanmelding kan  in combinatie met de elektrische auto. De laadpaal krijgt dan het percentage MIA dat voor de auto van kracht is. Hij telt dan ook mee voor het maximale investeringsbedrag.

Tot slot

Goed om te weten is dat de MIA ook geldig is bij operationele zakelijke lease. Wij doen als leasemaatschappij dan de aanvraag.

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV

1 mei 2024

Zakelijk of privé leasen: de beste keuze voor de zzp’er