Tien procent is nog diesel, nagenoeg alleen bedrijfswagens
In de eerste vier maanden van 2023 zien we dat tien procent nieuw te leveren auto’s nog een diesel aangedreven motor hebben. Het zal u mogelijk niet verbazen dat dit vooral bedrijfsauto’s met een grijs kenteken zijn. Voor dit segment lijkt het voor ondernemers vooral nog even wennen. De grote afstanden om af te leggen in combinatie met soms zware belading, maken dat de overstap naar emissievrij rijden nog te vroeg te komt op dit moment. Onder druk van nieuwe regelgeving die eraan komt in 2025 – waarover hieronder meer – kiezen ondernemers nu nog een diesel aangedreven bedrijfswagen voor een relatief lange looptijd.
Ontwikkelingen personenwagens
Aan de personenwagen kant zijn de ontwikkelingen daarentegen prachtig. In 2023 zien we dat alle nieuw afgeleverde auto’s over het algemeen elektrische en hybride aangedreven auto’s zijn. Met daarnaast nog een klein aandeel benzine. Omdat dit ook verreweg het grootste gedeelte is van het wagenpark van MKB Lease, zetten we hiermee dus een grote stap naar duurzame mobiliteit.
Stimulering van emissievrij rijden
De redenen dat ondernemers en zakelijke berijders kiezen voor een emissievrij auto lopen uiteen. Sommigen kiezen voor een emissievrij voertuig omdat ze een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk willen achterlaten voor de volgende generaties of op aanverwante MVO redenen. Anderen kiezen simpelweg voor een emissievrij voertuig om te profiteren van de kortingen en subsidies waar emissievrije berijders (en bedrijven) recht op hebben.
Het ter beschikking stellen van kortingen en subsidies voor emissievrije berijders stimuleert om mensen emissievrij te laten rijden, zonder dat hiervoor directe dwang in te zetten wordt.

Hogere kosten bij dieselauto’s, vanaf 2025 waarschijnlijk nog meer
Het rijden van een dieselauto brengt traditioneel gezien altijd hogere (vaste) kosten met zich mee in vergelijking met benzineauto’s. Zo is bijvoorbeeld de wegenbelasting hoger voor een dieselauto. Dieselauto’s stoten namelijk meer vervuilende stoffen uit. En niet onbelangrijk: diesel auto’s hebben ook hogere afschrijvingskosten. Dit komt door de slechte reputatie van dieselauto’s vanwege de hogere uitstoot, waardoor de restwaarde van auto’s slecht is.
Ontwikkelingen vanaf 2025
Vanaf 2025 zien we nog een paar nieuwe ontwikkelingen daarbij komen. Zo is tenminste de verwachting naar aanleiding van aangekondigde overheidsplannen. Het plan is namelijk om BPM te gaan berekenen op bedrijfsauto’s, nu zijn deze nog BPM vrij. Omdat de BPM berekend wordt op basis van de CO2-uitstoot van de auto – en een diesel bedrijfsauto veel CO2 uitstoot – zal de aanschafprijs van een nieuwe bedrijfsauto met een diesel aandrijving waarschijnlijk enorm toenemen. Dat zet bedrijven aan om naar een elektrische oplossing te gaan kijken voor bedrijfswagens. Zeker ook omdat de prijs van een liter diesel ook verder stijgende is (en de top niet is bereikt). Bijkomend voordeel om de overstap naar elektrische bedrijfswagens te maken is de zogenaamde SEBA subsidie, dé subsidie op de aanschaf of lease van een elektrische bedrijfswagen. De hierboven genoemde BPM plannen zijn nog niet definitief, zodra dat wel het geval is melden we dat uiteraard.
Daarnaast gaat ook de motorrijtuigenbelasting op diesel bedrijfsauto’s in 2025 met zo’n 10 a 15% omhoog, wat het nog duurder maakt om in een onzuinige diesel te blijven rijden.
Autofabrikanten halen diesel uit het assortiment
Een andere natuurlijke ontwikkeling die diesel naar de achtergrond laat verdwijnen, is dat fabrikanten van auto’s steeds of minder of helemaal geen diesel auto’s in het assortiment heeft. Hyundai, Honda en KIA zijn bijvoorbeeld fabrikanten die nu al geen diesel auto’s meer aanbieden. Dit zal ook voor de andere merken definitief gaan gelden. Deze ontwikkeling versnelt ook het verduurzamingsproces.
Sneller verduurzamen
Het sneller willen verduurzamen is slechts een gedeelte van de reden dat producenten kiezen voor de eliminatie van de productie van dieselauto’s. Op de eerste plaats is de vraag naar nieuwe dieselauto’s in zijn geheel enorm gezakt. In 2022 was maar 1,5% van de ruim 310.000 nieuwe voertuigen uitgerust met een dieselmotor. Diesel rijden was verder met name interessant voor zakelijke berijders, vanwege de hogere BPM en MRB. Nu er steeds meer stimulering komt voor (zakelijk) emissievrij rijden, wordt het rendement op de dieselauto’s nog lager. Wat ook weer leidt tot minder vraag voor nieuwe dieselvoertuigen.
De maatregelen om ook de uitstoot van verbrandingsmotoren te reduceren verplicht de autofabrikant ook om te blijven innoveren in zuinigere motortechniek. Die innovatieplicht brengt voor sommige auto bedrijven echter dermate veel kosten met zich mee, dat de grootschalige productie van dieselauto’s ook niet meer rendabel voor ze is.
Autofabrikant FCA (o.a. Jeep, Ram, Dodge, Fiat en Alfa Romeo) stopte om deze reden al in 2018 met de productie van dieselvoertuigen.
Milieuzones als stimulering verduurzaming voor bedrijfswagens
Momenteel zijn er in vier Nederlandse steden milieuzones. In bepaalde zones in Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht mogen alleen auto’s met weinig of geen emissie-uitstoot rijden. In het merendeel van deze steden mag dus niet gereden worden in dieselauto’s met een emissieklasse van drie of lager. Dit geldt voor zowel personen als bestelauto’s.
Vanaf 2025 stellen 28 gemeenten een gebied in waar alleen nog maar emissievrije vracht –en bestelauto’s mogen rijden. De toegankelijkheid voor deze Zero Emissiezone (afgekort: ZE-zone) wordt dus alleen beperkt voor voertuigen die zijn ontworpen voor het vervoer van goederen. Emissie uitstotende personenvoertuigen mogen na 1 januari 2025 gewoon deze steden in.
Samengevat zien de regels omtrent de milieu zones er de komende jaren zo uit:
- Bestelauto’s met een emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de zero-emissiezones.
- Bestelauto’s met een emissieklasse 6 hebben toegang tot 1 januari 2028 tot de zero-emissiezones
- Vrachtauto’s die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn en met minimaal emissieklasse 6 hebben uiterlijk tot 1 januari 2030 het recht in Zero Emissie Zones komen.
- Plug-in Hybride vrachtauto’s hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de Zero Emissie Zones
Handige links
- Kentekencheck toegankelijkheid per 1 januari 2025 in Zero Emissiezones: https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven
- Is uw bedrijf toe aan elektrische bedrijfsauto? Maak dan gebruik van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s waarmee u maximaal €5.000 euro kan terugkrijgen op uw aankoopbedrag. Dit geldt ook voor leasevoertuigen. Lees hier meer over de SEBA: https://www.mkblease.nl/subsidieregeling-elektrische-bedrijfswagens/