Bijtelling – EV naar 12%

Iets wat al lang bekend is maar nu 100% definitief is dat de bijtelling voor elektrische auto’s in 2021 naar 12% gaat, voor auto’s met een Datum Eerste Toelating vanaf 2021. Het percentage bijtelling gaat naar 12%, waarbij ook nog geldt dat dit enkel over maximaal € 40.000,- fiscale waarde geldt. Voor iedere euro daarboven betaalt u de reguliere 22% bijtelling. Voor de waterstofauto en de zonneauto geldt deze laatste regel (max. fiscale waarde) niet: over de hele fiscale waarde geldt 12% bijtelling.

BPM

Op de elektrische auto wordt ook in 2021 geen BPM berekend. Verder wordt een nieuwe BPM tabel van kracht, die aansluit bij de verdere vergroening van de moderne auto. Per januari 2022 komt er dan nog een andere belangrijke wijziging inzake BPM: dit betreft een technische verandering voor het belastbare feit van de BPM. Vanaf dan is dit in basis het moment van inschrijving in het kentekenregister. Men kijkt dan niet meer naar het moment van tenaamstelling.

Motorrijtuigenbelasting

Ook bij de motorrijtuigenbelasting zijn er geen verrassingen voor 2021. Het nihil tarief blijft van kracht voor elektrische auto’s en waterstof auto’s. Voor hybride geldt het halftarief zoals dat ook in 2020 het geval is.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Investeert u als ondernemer zelf in bedrijfsmiddelen? Dan is de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) voor u een waardevolle toevoeging aan het Belastingplan 2021. Zo kunt u tijdens deze uitdagende tijd blijven investeren. Als bedrijf kunt u 3,9% of 1,8% van de investeringen aftrekken van de loonheffing afdracht. Het percentage van 3,9% is van krachtig als het investeringsbedrag niet meer dan € 5 miljoen is. De regeling sluit in grote lijnen aan bij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Personenauto’s vallen er alleen onder als ze voor beroepsvervoer ingezet worden. Het RVO beoordeelt of de BIK van toepassing is. Als bedrijf kunt u bij het het RVO een BIK-verklaring opvragen voor geinvesteerde bedragen waarvoor de beslissing is genomen op of na 1 oktober 2020.  Daarbij geldt dan dat de investering in 2021 of 2022 volledig wordt betaald. Binnen 6 maanden na de betaling moet e.e.a. dan in gebruik zijn.

Aangenomen moties rondom autobelastingen

We sluiten af met het nieuws dat er twee moties zijn aangenomen rondom autobelastingen. Zo is er opgeroepen om onderzoek te starten naar het vereenvoudigen van de autobelastingen. Verder wordt er gekeken naar het effect van de autobelastingen op de leeftijd van het rijdende wagenpark in Nederland.

Bovenstaande is pas 100% definitief als het door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Kijkend naar de historie is de sterke verwachting dat het bovenstaande niet meer gaat wijzigen. Je weet het echter maar nooit 😉 Wij houden u op de hoogte!

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

4 mei 2023

Het einde van het diesel tijdperk

10 maart 2023

Een blik op een aantal nieuwe automodellen!

3 januari 2023

Subsidieregeling elektrische bedrijfswagens