Check de milieuzones en regel een milieusticker

Gaat u met de auto op pad in het buitenland? Check vooraf de milieuzones van uw vakantieland(en) en regelt direct uw milieusticker via de ANWB. Dit zijn momenteel de 5 vakantielanden waar milieustickers het meeste aan de orde zijn:

 • Duitsland. Ontdek meer informatie over milieuzones in dit land
 • Frankrijk. Alle informatie over milieuzones in Frankrijk.
 • Spanje. Alleen wanneer u naar 1 van de grote steden gaat. Lees er meer over.
 • Zwitserland. Een specifieke milieusticker is nodig voor het kanton Geneve. Check de informatie hier.
 • Verenigd Koninkrijk. En dan specifiek Londen. Niet een hele waarschijnlijke plek waar u deze zomer bent met uw auto. Maar goed om te vermelden. Gaat u toch naar Londen, dan moet u uw auto ook tijdig (meer dan 2 weken voor uw bezoek) registreren voor het bezoek. Check het op de informatiepagina van de ANWB. Onderaan dit artikel vindt u ook nog specifieke info over dit onderwerp.

Maar ook in andere landen speelt het onder onderwerp Milieuzones. Lees de milieuzone info nu!

Waar moet u tol betalen?

Er is op de Europese wegen niet meer aan te ontkomen: tol. Weten waar u tol moet betalen? Check het hier! Gaat u naar Oostenrijk of Zwitserland of reist u door deze landen heen? Koop dan ook van tevoren het zogenaamde ‘Autobahnvignet‘. Het kan ook wel aan de grens, maar dat kost u dit onnodig extra reistijd. En dat is niet nodig.

Voor tol in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italie is er inmiddels via de ANWB ook een zogenaamde tolbadge aan te schaffen. Een kastje dat u in de auto monteert en waarmee bij een tolpoort, automatisch de betaling plaats vindt via elektronische tolbetaling. Erg handig. Kleine update voor nu: de tolbadge is voor de zomer van 2023 helaas uitverkocht. Houd de website van de ANWB in de gaten om deze later alsnog aan te schaffen. 

Tip: als u een creditcard hebt, dan is het aan te raden die mee te nemen en gebruiken bij tolpoortjes. U kunt razendsnel betalen zonder pincode (let op: niet bij zogenaamde ‘Telepeage’ poortjes). 

Wat moet u meenemen in het buitenland?

In veel Europese landen zijn een aantal hulpmiddelen verplicht om aan boord te hebben. Deze regels zijn strenger dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsvestjes, gevarendriehoek en een brandblusser. Hoe zit het met de verplichtingen per land? Ontdek alle info hier!

Op pad met de caravan, maar hoeveel mag u meenemen?

Gaat u op pad met de caravan? Dan is het altijd wel belangrijk om te weten hoe het zit met de belading. Wat mag er maximaal mee in de auto en caravan? Bekijk hier hoe het zit met de belading van uw caravan en auto, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Tanken in het buitenland

Uw auto tanken in een ander land blijft altijd even opletten. Een klein foutje is snel gemaakt. Bekijk de handige tips om te voorkomen dat u verkeerde brandstof tankt en of uw auto geschikt is voor e10 brandstof: Klik hier

Autopech? Wij helpen u!

Pech onderweg, u krijgt er hopelijk niet mee te maken. Maar, geen zorgen. MKB Lease staat altijd voor u klaar. 24/7, overal in Europa, regelt u het met één telefoontje! Voeg ons nummer dan wel toe aan uw contactenlijst: 0031 33 42 24 888 (optie 1 in het menu)

Vervangend vervoer in het buitenland

Heeft uw auto in het buitenland een reparatie nodig en duurt dit langer dan 2 dagen? MKB Lease verzorgt dan kosteloos een vervangende auto. Wel zo fijn om te weten! Helaas is er zowel in Nederland als andere Europese wel een tekort aan huurauto’s om hiervoor in te zetten. Uiteraard wordt er altijd alles aan gedaan om een vervangend vervoer oplossing te regelen, maar in sommige gevallen zal dit door beperkte beschikbaarheid een lastig verhaal zijn.

*Alleen van toepassing als deze dienstverlening in uw leasecontract zit.

Bekeuring in het buitenland

Heeft u een bekeuring in het buitenland gehad en heeft u die direct daar betaald? Bewaar het bonnetje en de bevestiging dat u hebt betaald goed (voor minimaal 7 jaar). Heeft u een bekeuring in het buitenland gehad per post en heeft u hier bezwaar op gemaakt? Wacht nooit met betalen, voldoe de bekeuring altijd binnen de gestelde termijn aan de aangegeven instantie. Helaas zijn er al meerdere gevallen bekend waarbij het bedrag flink is opgelopen door allerlei vervelende boetebedragen. Soms met wel honderden euro’s!

Handige apps en websites

Zomaar wat handige linkjes en apps, zeker ook voor de elektrische rijder:

 • ANWB Onderweg app: alles wat u nodig heeft voor uw autorit. Zoals informatie over files en wegwerkzaamheden, laadpalen, goedkoop parkeren en meer.
 • Chargemap – Oplaadpunten app: ideale routehulp voor het vinden van laadpalen en het plannen van uw rit met de elektrische auto
 • A better routeplanner (website en app): ideale routeplanner die rekening houdt met te rijden afstand, typeauto en de batterij
 • De apps van Tripadvisor of Around me: vind een leuke activiteit, bezienswaardigheid, restaurant en nog veel meer. En dat op de locatie waar u op dat moment bent. Zo wordt u makkelijker wegwijs!
 • Reisapp Buitenlandse zaken: hierin vindt u alle actuele info over je bestemming. En krijgt u tijdens de reis actuele adviezen. Hartstikke handig zodat u niet voor verrassingen komt te staan

Bereid u goed voor op een lange reis, gebruik deze tips!

 • Plan uw reis goed. Ook deze zomer zijn er bijvoorbeeld in Duitsland weer wat wegafsluitingen die de reis wat anders dan anders kunnen maken. Zorg dat u op de hoogte bent;
 • Zorg uiteraard voor alle benodigde zaken om uw doorreislanden en land van bestemming te bereiken. Zie hiervoor de Nederland Wereldwijd website.
 • Breng de banden op de juiste spanning en vergeet daarbij het reservewiel niet (bij zware belading iets hogere spanning hanteren)
 • Check het oliepeil, ruitenvloeistof en koelvloeistofpeil, en vul bij waar nodig
 • Controleer of de verlichting goed werkt
 • Zorg voor voldoende drinken (en eten) in de auto, bij voorkeur water!
 • Zorg voor een voldoende stops, om de 2 uur of 200 km even rusten is ons advies.
 • Zorg voor de verplichte benodigdheden in uw auto, zoals veiligheidsvest, verbanddoos, gevarendriehoek enzovoorts. Check ook de aanwezigheid van krik en wielsleutel!
 • Zet het nummer van de Pechhulp in uw telefoon, dit is het nummer van MKB Lease: 0031 33 42 24 888
 • Neem uw autopapieren, rijbewijs, groene kaart en reservesleutel mee. Spreekt voor zich, maar wordt toch geregeld vergeten.

Met de elektrische auto op vakantie? Check deze tips!

Ook met de elektrische auto is inmiddels goed te doen om een verre reis te maken! Enige voorbereiding is dan wel belangrijk. De belangrijkste checkpunten hebben we op een rij gezet. En nog handiger, check de video die onze moederorganisatie Emil Frey heeft gemaakt:

 • Een laadpaal reserveren bij uw vakantiebestemming kan handig zijn (i.v.m. de grote vraag in deze periode)
 • Zorg voor een goede laadpunten app, zoals hierboven ook genoemd
 • Neem altijd een 230 volt type 3 lader mee (in sommige landen kunt u alleen hiermee opladen)
 • Niet alle Nederlandse laadpassen werken in het buitenland (De Multitankcard laadpas van MKB Lease werkt gelukkig wel in het buitenland). Controleer welke je kunt gebruiken en neem er bij voorkeur meerdere mee. Denk er dus aan eventueel er eentje extra te regelen als back-up
 • Gebruik de app ‘A better routeplanner’ voor het plannen van de reis
 • Combineer een laadstop met een hapje eten en een drankje!
 • Kies altijd een locatie met meerdere laadstations
 • Zet de laadcapaciteit op 100 procent in de auto, zo maakt u gebruik van de volledige accu
 • Ga met een volledig opgeladen accu op pad en wacht niet TE lang met bijladen (voor als het even tegenzit…)

Zo, nu bent u klaar voor de vakantie. Wij wensen u een fijne vakantie toe!

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV

1 mei 2024

Zakelijk of privé leasen: de beste keuze voor de zzp’er