Gegevens werkelijke verbruik

Alleen wanneer u voldoende gegevens hebt over het werkelijke gebruik, is het mogelijk om een voordeligere uitkomst te krijgen. De werkelijke kilometerverhoudingen van het privégebruik in relatie tot het totaal aantal kilometers in het kalenderjaar zijn dan nodig om de btw over het privégebruik te berekenen. Het percentage van het privégebruik vermenigvuldigt u dan met de btw op de autokosten. In de eerste 5 jaar moet daarbij ook 1/5 van de btw op de aanschaf worden meegenomen.

Kiest u ervoor om het forfait toe te passen? Dan kunt u vanaf het vijfde jaar na het jaar van de aanschaf van de auto een lager forfait toepassen. Dit bedraagt 1,5% in plaats van de 2,7%.

Woon-werkverkeer

Dit artikel is met name interessant voor auto’s die relatief weinig privé kilometers maken. Wat wel belangrijk is is, is dat het woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik wordt aangemerkt. Voor de bijtelling is het woon-werkverkeer zakelijk. Dit betekent dus dat bestelauto’s die geen privé kilometers rijden, maar wel worden ingezet voor woon-werkverkeer  (en dus geen bijtelling kennen), wel rekening moeten houden met de btw correctie. Ook dan is het de moeite waard om de werkelijke kilometerverhoudingen bij te houden en dus een leuk fiscaal voordeel te behalen.

Bron: www.autoenfiscus.nl

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

21 februari 2024

Met de EV naar de sneeuw: de proef op de som!

8 februari 2024

Dé nieuwe automodellen van 2024 voor zakelijk leasen

15 december 2023

Alle ontwikkelingen voor bedrijfswagens in 2024 en 2025 op een rij