Gegevens werkelijke verbruik

Alleen wanneer u voldoende gegevens hebt over het werkelijke gebruik, is het mogelijk om een voordeligere uitkomst te krijgen. De werkelijke kilometerverhoudingen van het privégebruik in relatie tot het totaal aantal kilometers in het kalenderjaar zijn dan nodig om de btw over het privégebruik te berekenen. Het percentage van het privégebruik vermenigvuldigt u dan met de btw op de autokosten. In de eerste 5 jaar moet daarbij ook 1/5 van de btw op de aanschaf worden meegenomen.

Kiest u ervoor om het forfait toe te passen? Dan kunt u vanaf het vijfde jaar na het jaar van de aanschaf van de auto een lager forfait toepassen. Dit bedraagt 1,5% in plaats van de 2,7%.

Woon-werkverkeer

Dit artikel is met name interessant voor auto’s die relatief weinig privé kilometers maken. Wat wel belangrijk is is, is dat het woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik wordt aangemerkt. Voor de bijtelling is het woon-werkverkeer zakelijk. Dit betekent dus dat bestelauto’s die geen privé kilometers rijden, maar wel worden ingezet voor woon-werkverkeer  (en dus geen bijtelling kennen), wel rekening moeten houden met de btw correctie. Ook dan is het de moeite waard om de werkelijke kilometerverhoudingen bij te houden en dus een leuk fiscaal voordeel te behalen.

Bron: www.autoenfiscus.nl

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

11 juli 2024

Met de leaseauto op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV