Wat is een computerchip?

Een computerchip wordt ook wel een geïntegreerde schakeling (IC) genoemd. Een chip is een klein stukje silicium (halfgeleidend materiaal) voorzien van een flinke hoeveelheid microscopisch kleine elektronische schakelingen. Computerchips zitten in onder andere elektronische apparaten maar dus ook in auto’s. De hoeveelheid chips in een auto is ook nog eens groter en groter geworden. In de moderne auto zitten vaak al vele tientallen computerchips!

Hoe is het chiptekort ontstaan?

Het tekort aan computerchips is ontstaan door een combinatie van omstandigheden, tijdens de pandemie. Aan het begin daarvan liep de vraag naar computerchips vanuit de auto-industrie hard terug, omdat de vraag naar nieuwe auto’s ook enorm kelderde. Tegelijk nam de vraag naar elektronische apparaten juist enorm toe. Veel mensen investeerden in deze tijden in nieuwe elektronische apparatuur! Dat heeft een enorme impact gehad op de beschikbaarheid van computerchips. En daar ondervinden we tot vandaag de dag nog hinder van. Door het tekort aan chips lopen de levertijden van auto’s op.

Wat merk ik van dit tekort? Wat is de invloed op de levering van nieuwe auto’s?

Op zich merkt u hier niet veel van, behalve als u naar een specifiek elektrisch apparaat op zoek bent of een nieuwe auto wilt bestellen. Om op dat laatste in te gaan: we zien daar echt een wezenlijk effect bij de levering van nieuwe auto’s. Was de levertijd van een nieuw te bestellen auto eerst nog 3 tot soms 4 maanden, de levertijd is nu een half jaar tot soms wel een jaar. Dat is echt een aanzienlijk verschil en echt iets om rekening mee te houden.

Ik ben binnenkort toe aan een nieuwe auto. Wat is handig?

Bent u komend jaar toe aan een nieuwe leaseauto? Dan is het verstandig om tijdig te oriënteren op een nieuwe auto en te informeren naar de levertijd. Dat voorkomt dat u een periode voor een (relatief dure) tussenoplossing moet kiezen. MKB Lease helpt u graag bij het verstrekken van de juiste informatie en het tijdig oriënteren op een nieuwe auto. U kunt natuurlijk ook eens kijken naar een occasion leaseauto.

MKB Lease attendeert u eerder dan u van ons gewend bent op een leasecontract dat binnenkort ten einde komt. Zodat de overgang van een huidige leaseauto naar een nieuwe leaseauto voorspoedig verloopt. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

20 september 2023

Prinsjesdag 2023 – Alles rondom de auto op een rijtje

5 september 2023

Rapporteren van werk gerelateerde personenmobiliteit per 2024

11 juli 2023

Handige tips voor de zomervakantie