11

Fiscus & Bijtelling

Blijf op de hoogte van de veranderende bijtelling

Bijtelling auto berekenen

Hoe werkt de bijtelling van uw auto?

Als u meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé in uw auto van de zaak rijdt, is uw werkgever verplicht om een bedrag bij uw loon op te tellen. Dit bedrag is de bijtelling. Over de bijtelling houdt uw werkgever loonheffingen in.

Bereken zelf uw bijtelling door de tool ‘Netto kosten privégebruik per maand berekenen’ onderaan deze pagina te gebruiken.

Bijtelling 2017 - 2020

De Eerste Kamer heeft op 5 juli 2016 het wetsvoorstel Wet Uitwerking Autobrief 2 aangenomen. Sinds 1 januari 2017 is deze Autobrief van kracht. Met deze wet worden de diverse autobelastingen geregeld voor de periode 2017 tot en met 2020. Emissieloos rijden wordt gestimuleerd door de bijtelling voor volledig elektrische auto’s op 4% te houden. Per 1 januari 2019 geldt wel dit tot maximaal € 50.000,- van de catalogusprijs geldt. Boven de € 50.000,- cataloguswaarde geldt de normale 22% bijtelling. Dit geldt sowieso voor alle andere nieuwe benzine, diesel en hybride auto's. Daarvoor is de bijtelling altijd 22% over de gehele catalogusprijs. 

Onderstaande tabel geeft de verandering (in de afgelopen jaren) en situatie weer per jaar en categorie voertuig.

Bijtelling Autobrief 2

Auto leasen met lage 4% bijtelling

4% bijtelling is de laagste categorie bijtelling in Nederland. Auto's zonder CO2 uitstoot vallen onder deze categorie. Het gaat dan om volledig elektrisch aangedreven auto's. Per 1 januari 2019 geldt de 4% bijtelling  tot maximaal € 50.000,- van de catalogusprijs . Boven de € 50.000,- cataloguswaarde betaalt u de normale 22% bijtelling. Een auto met 4 procent bijtelling is gunstig voor uw portemonnee, u betaalt een beperkt bedrag voor privé gebruik van de auto. Dit bedrag loopt al snel op tot duizenden euro's per jaar. Zoek nu een auto met 4% bijtelling in de lease configurator van MKB Lease.         

Elektrische auto?
Meer informatie

Auto leasen met 22% bijtelling

22% bijtelling is de tweede en direct hoogste categorie bijtelling in Nederland. Sinds 1 januari 2017 vallen onder deze categorie alle auto's die niet volledig elektrisch zijn aangedreven, dus ook alle plug-in hybride auto's vallen vanaf nu onder deze 22 procent bijtelling. Wilt u profiteren van een lage 4 procent bijtelling, dan kiest u dus voor een volledig elektrisch aangedreven voertuig. Zoek nu een auto met 22% bijtelling in de lease configurator van MKB Lease. 

Bijtelling auto 2015 en 2016

Om erachter te komen welk bijtellingspercentage uw auto heeft, volgt u in de bijtellingstabel het jaar waarin de auto voor het eerst is tenaamgesteld en kijkt u binnen welke CO2-grenzen uw auto valt. De aangegeven bijtelling geldt voor de duur van maximaal 60 maanden vanaf ‘datum eerste tenaamstelling’.

De meest gunstige bijtelling voor benzine-, diesel- en plug-in hybride auto’s, die uiterlijk in 2016 voor het eerst tenaamgesteld zijn, blijft door een overgangsregeling ook ná 2016 nog van kracht. Met de regel dat de 60 maanden periode nog niet verstreken is.

Wilt u nog profiteren van een auto met lage bijtellings percentages uit 2016 of 2015? Kijk dan eens in ons occasion lease aanbod via onderstaande link.

Occasion leaseauto?
Meer informatie

Belasting leaseauto

Het halftarief (de helft van de normaal verschuldigde motorrijtuigenbelasting) voor semi-elektrische auto's (PHEV) blijft ook in 2019 en 2020. De in april 2016 aangekondigde verhogingen van de motorrijtuigenbelasting voor semi-elektrische auto's worden in 2019 en 2020 niet doorgevoerd. Daarmee wil de overheid het rijden van plug-in hybrides stimuleren. 

MRB voor PHEV's

 

Bereken uw netto bijtelling

( = fiscale waarde )

Consumentenprijs:

value

Bijtellingspercentage:

value

Basis voor de bijtelling:

value

Eigen bijdrage per jaar:

value

Aan heffing onderworpen:

value

Bijtelling privé-gebruik per maand:

value

Belastingpercentage over de top:

value

Loonheffing privé-gebruik per maand:

value

Eigen bijdrage per maand (netto):

value

Netto kosten privé-gebruik per maand:

value