pagina

1

Infiniti heeft in 2017 in Nederland niet het verkooprecord van 2016 overtroffen.

De verkopen bleven steken op 175 stuks en het premiummerk staat daarmee tussen Subaru en Maserati. Op dit moment zijn de Q50 en Q70 de elektrische modellen, maar over drie jaar zullen alle Infiniti s elektrisch aangedreven zijn.

Alfa Romeo is een sportief merk en in het verleden voerde het talloze coupe s en roadsters.

Momenteel voert men de 4C, maar dat zijn niet de meest betaalbare modellen. Liefhebbers wachten met smacht op auto s in de klasse van de Mito of Giulietta, maar Alfa presenteert eerst de 6C met zescilindermotor

Volkswagen is het grootste autoconcern van Europa en vestigde in 2017 een wereldwijd verkooprecord.

De stijging ten opzichte van het jaar ervoor bedraagt 4,3 procent en groeit daarmee tot ruim 10,7 miljoen. Ruim de helft daarvan draagt de merknaam Volkswagen. De rest wordt verdeeld tussen de overige negen automerken, waarvan Audi het grootste en Bugatti het kleinste is qua aantallen.

Zoals verwacht is de nieuwe Renault Megane R.S. gebaseerd op de vierdeurs hatchback.

Het vorige model was nog een coupe, maar deze wordt bij de huidige Megane niet meer geleverd. De prestaties zijn er niet minder om met een topsnelheid van 250 km/h. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe 1.8 turbomotor met een vermogen van 280 pk.

BMW presenteert een nieuwe dieselmotor in de X3, een van de vele suv s van het Beierse merk.

Het is de 25d, die tussen de al leverbare 20d en 30d komt. Hij heeft wel dezelfde motor die in de 20d ligt, maar met een hoger vermogen van 231 pk en koppel van 500 Nm. De 25d is een xdrive, wat betekent dat hij standaard voorzien is van vierwielaandrijving.

Peugeot staat op de autoshow van Brussel met de Instinct Concept.

Daarmee toont het merk aan waar het toe in staat is bij de ontwikkeling van elektrische modellen. Moederbedrijf PSA, waar ook de merken Citroen, DS en Opel onder vallen, kondigt aan voor halverwege het komende decennium een veertigtal hybride en elektrische modellen te presenteren.

De Citroen C4 Berline, bij ons hatchback genoemd, is vervangen door de C4 Cactus. .

Deze laatste krijgt tegelijkertijd een nieuw ontwerp, dat in grote lijnen herkenbaar is gebleven. Er wordt Citroen-getrouw veel aandacht besteed aan comfort. Hij heeft de beschikbaarheid van PHC-vering, waarbij de letters staan voor Progressive Hydraulic Cushions, en Advanced Comfort Seats.

Het Salon van Brussel lijkt op weg de belangrijkste autoshow van de EU te worden.

Frankfurt en Parijs waren dat van oudsher, maar daar lieten de laatste aflevering een tiental belangrijke automerken verstek gaan. In Brussel staan momenteel bijna alle leverbare merken en er is ook een aantal primeurs. De beurs is nog tot zondag geopend.

Premiummerken zijn al vanaf rond de eeuwwisseling met een opmerkelijk opmars bezig.

Met modellen in steeds meer segmenten wordt concurrentie geleverd aan zogenaamde generalisten als Ford en Peugeot. Dat blijkt onder meer in Belgie, waar BMW de afgelopen twee jaar de derde plek in de verkooplijsten behaalt.

Kia presenteert op de autoshow van Detroit de Forte, de sedanversie van de nieuwe C eed.

Die laatste zal qua uiterlijk op de Forte zijn gebaseerd. Dat is een hatchback of stationcar, die in deze klasse in Europa veel populairder zijn dan sedans. De Cee d krijgt de techniek van de Forte, waaronder een dodehoeksensor en noodremsysteem.

pagina

1