Allereerst: wat houdt BPM in?

Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen, dat is de betekenis van BPM. BPM is van toepassing op iedere auto die in Nederland op kenteken wordt gezet, mits deze C02 uitstoot. Het bedrag wordt eenmalig voldaan bij aanschaf of import van een auto. Voor elektrische auto’s wordt (nog) geen BPM betaald. In geval van een leaseauto is het BPM bedrag door de leasemaatschappij voldaan bij aankoop van de auto.

Wat verandert er en waarom is dit?

Het bedrag aan BPM wordt afgeschreven tijdens de levensduur van de auto. De Belastingdienst gebruikt hiervoor een zogenaamde BPM-afschrijvingstabel. En laten zij deze afschrijvingstabel nou net gewijzigd hebben. Waarom vraagt u zich dan af? De uitleg is vrij kort: ‘omdat de eerder gehanteerde afschrijvingstabel niet meer aansluit bij het werkelijke waarde verloop van auto’s.’ Per 1 juli is de nieuwe afschrijvingstabel van kracht.

Hoe ga ik dit merken?

Allereerst goed om te weten: u krijgt hier alleen mee te maken als uw organisatie ‘btw-beperkt’ is. En bovendien alleen van toepassing op brandstof- of hybride aangedreven personenwagens (geel kenteken). Op elektrische auto en op bedrijfswagens (grijs kenteken) wordt namelijk geen BPM betaald. De nieuwe tabel zorgt voor een verandering van de BPM-afschrijving tijdens de looptijd van een leasecontract. Over het verschil in afschrijving moeten wij – met terugwerkende kracht (ja, écht) – alsnog de verschuldigde btw in rekening betalen. En helaas ook aan u in rekening brengen. Dit betekent in de meeste gevallen het bijbetalen van een bedrag. Het gaat hier om een wijziging  vanuit de overheid, deze dienen wij door te berekenen.

Een voorbeeld berekening

Hieronder een rekenvoorbeeld van de situatie voor 1 juli 2023 en van de nieuwe situatie.

Situatie vóór 1 juli 2023

Situatie vanaf 1 juli 2023

Kijkend naar bovenstaande voorbeeld betekent het dus een bedrag van € 60,58 dat bij einde contract extra betaald dient te worden.

Om welk bedrag gaat het?

Het bedrag varieert tussen de € 10,- en € 150. Wat voor uw organisatie van toepassing is hangt af van de CO2 uitstoot van de auto of auto’s. Dit bepaalt de hoogte van de BPM. Met elektrische auto’s heeft u hier overigens ook niet mee te maken, omdat daar geen BPM op wordt geheven. Ook contracten die zijn ingezet na 1 juli 2023 vallen er buiten, omdat daar de nieuwe BPM-afschrijvingstabel al op is toegepast.

Wanneer krijg ik deze kosten berekend?

In de meeste gevallen is dit als de auto aan het einde van het contract ingeleverd hebt en dus de eindafrekening volgt. Uiteraard krijgt u er ook mee te maken als u het contract voortijdig beëindigd. Maar ook bij overname van het leasecontract of als een leaseauto total loss is verklaard, is dit van toepassing. Meer informatie is ook terug te vinden op de website van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Bekijk meerdere nieuwsitems

Voordelig zakelijk leasen met MKB lease voor uw bedrijf

11 juli 2024

Met de leaseauto op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

14 juni 2024

Nog 6 maanden profiteren van BPM-vrijstelling en subsidies

21 mei 2024

Elektrisch de vakantie tegemoet: 10 tips voor een zorgeloze reis met uw EV